Boom Boom Simoom

Långnäsa

Den 6:e mars började SR publicera dokument om ett hemligt svenskt militärt samarbete med diktaturens Saudi-Arabien. Ett inledande avtal (MoU) – har varit känt sen 2005 – men projekt Simoom går mycket längre än så. Läs mer hos SR: Projekt Simoom.

Samförståndsavtalet undertecknades 2005 av regeringen Göran Persson, men det var Alliansregeringen som sedan startade Simoom, ett projekt som kortfattat innebär svensk hjälp till Saudi-Arabien för att bygga en vapenfabrik där. Alliansregeringen och myndigheten FOI insåg att detta var så känsligt att de beslutade att starta ett bulvanföretag (SSTI) för att distansiera sig från den kontroversiella affären.

Detta är utan tvekan den största skandalen sedan Boforsaffären på 80-talet då vapeninspektör Carl Algernon blev syndabock och strax därefter mördades i Stockholms tunnelbana. Det är uppenbart att Projekt Simoom mörklagts grundligt av både S och Alliansen. Svensk politik i allmänhet och politiken för vapenexport i synnerhet har i och med avslöjandet av Simoom drabbats av en trovärdighetskris som kommer vara i åratal framöver.

Om albertveli

Grävande programmerare.
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar