Minimal elbesparing

Hur mycket el kan jag spara på att ställa ut en kasse med öl i trädgården och sen in i kylskåpet?

Låt oss förutsätta att det går åt lika mycket energi att värma en liter öl en grad som det går åt att värma en liter vatten en grad. Det är 4180 joule (samma enhet som Ws). Det blir 1.16 Wh, eller ungefär en tusendel av en kWh (som är enheten man betalar elräkningen i).

Låt säga att vi har 3 liter öl (i 6 burkar) och vill kyla dem från 20 till 5 °C. Det är 15 graders nedkylning och energin som behövs är då 1.16 * 3 * 15 Wh = 52.25 Wh, ungefär 5% av en kWh. Om en kWh kostar 2 kronor blir det 2 * 0.05225 kronor, ungefär 10 öre.

Genom att först ställa ut ölen i trädgården, förutsatt att det är högst 5 °C i trädgården, och sen ställa in dem i kylskåpet redan nerkylda sparar vi teoretiskt sett 10 öre.

Dock är detta inte hela sanningen eftersom kylskåpet varken värmer eller kyler utan bara förflyttar värme från ölen till rummet utanför. Kylskåpets COP-värde talar om hur mycket el som behövs för att driva den här förflyttningen, den här elen går bl a till kylskåpets kompressor. Om COP-värdet på kylskåpet är 2 betyder det att elen som behövs för att förflytta 52 Wh energi från insidan till utsidan av kylskåpet är hälften av den energin, eller 26 Wh. Detta skulle i så fall bara kosta 5 öre istället för 10 öre. Så genom att ställa ut ölen i trädgården har vi sparat en femöring!

Om albertveli

Grävande programmerare.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar