Dåliga råd i P1

Jag lyssnar mycket på P1 och generellt har det blivit sämre, men ibland bättre. Ett bra nytt program är; Dåliga råd. Redan titeln antyder att det är något utöver det vanliga.

Ett exempel på ett historiskt dåligt råd är när Franz Conrad von Hötzendorf rådde Österrike att hålla en hård linje mot Serbien efter att tronföljaren Franz Ferdinand mördats i Sarajevo den 28 juni 1914. Som en ödets ironi sägs det att Hötzendorf gav detta synnerligen dåliga råd för att imponera på sin älskarinna.

För att förstå varför det här var ett så dåligt råd måste vi först resa tillbaka till tiden runt sekelskiftet (Belle Époque). Europa genomgick en enastående period där etablerade normer ifrågasattes och nya idéer och rörelser blomstrade. Konst, vetenskap och politik stod i centrum för förändring och denna tid kom att prägla det kommande århundradet.

  • Kulturen befann sig i en tid av förnyelse och innovation. Konstnärer som Picasso och Kandinsky bröt med traditionella konventioner och introducerade nya konstnärliga rörelser. Uppfinningar som grammofonen och radion gjorde att musiken kunde nå längre. Romantikens musik ersattes av modernism. Litteratur, teater, bildkonst, allting förnyades.
  • Andlig renässans. Traditionella trosuppfattningar utmanades av nya rörelser och tankesätt från öst som yoga och zenbuddhism. Tillsammans med Freuds psykoanalys erbjöds alternativ till den traditionella religionens förståelse av det mänskliga sinnet och själen. Strävandet efter andlig insikt ledde även till ett ökat intresse för mystik och esoteriska ämnen, som Teosofi.
  • Inom vetenskapen gjordes extraordinära framsteg som Einsteins relativitetsteori, Marie Curies upptäckt av radioaktiviteten, upptäckten av elektronen, medicinska framsteg som vaccin mot tbc / polio, röntgen, kvantmekanikens födelse, Darwins idéer om naturligt urval började få genomslag, DNA upptäcktes, rymden började utforskas mer seriöst, nya rön om magnetism med mera. Sammanfattningsvis var tiden runt sekelskiftet en period av intensiv vetenskaplig aktivitet och radikala omvälvningar inom flera vetenskapliga discipliner. Dessa framsteg har haft en varaktig påverkan på vår värld.
  • Den industriella revolutionen gav upphov till bilen, motorcykeln, flygplanet, radion, telefonen, tämjandet av elektriciteten och diverse makalösa manicker för mekanisering av områden som vävteknik med mera.

Den ljuvliga epoken slutade i tragedi efter att Hötzendorf gav sitt dåliga råd till Österrike och första världskriget slet upp sår i Europa som abrupt avslutade sekelskiftets renässans och har lämnat djupa ärr.


PS Ja, den här texten är delvis skriven av ChatGPT (punktlistan). Men den var riktigt dålig från början så jag har ägnat mer än en timme åt att förbättra listpunkterna.

Om albertveli

Grävande programmerare.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dåliga råd i P1

  1. albertveli skriver:

    Man kan tillägga att Serbien skickade kondoleanser och en diplomatisk ursäkt till Österrike-Ungern efter mordet på Franz Ferdinand. Österrike-Ungern accepterade först ursäkten, men efter Hötzendorf lade sig i ändrade de sig till att inte acceptera ursäkten utan istället skicka en kravlista innan de skulle acceptera ursäkten. Serbien sade nej till kravlistan och resten är så att säga historia. Men poängen är att hela kriget kunde undvikas om bara Österrike-Ungern hade accepterat den diplomatiska ursäkten från Serbien.

  2. albertveli skriver:

    Sedan finns det konspirationsteorier om att Tyskland ville ha krig och övertalade Hötzendorf att inte acceptera ursäkten. Men det är mera troligt, som jag skrev i bloggposten, att han bara visade en hård linje mot Serbien för att imponera på sin älskarinna.

Lämna en kommentar