AI 2024

Det pågår en massiv AI-hajp och det första jag kommer att tänka på är när internet blev tillgängligt för allmänheten på 90-talet. Dotcom-boomen fascinerade människor och en makalös entusiasm drev på mer eller mindre absurda investeringar i internet startups. Tanken att människor över hela världen fritt kunde kommunicera med varandra öppnade upp nya möjligheter, men det var personer som Jeff Bezos som verkligen insåg vad internet kan och inte kan användas till.

Bezos insåg inte bara att internet kunde användas till global kommunikation och handel utan identifierade även vilka produkter som skulle passa bäst att sälja via internet. Det skulle behövas en ny Jeff Bezos idag som kan kliva ner på jorden och identifiera vad dagens AI kan och inte kan användas till. Några av de som överlevde dotcom-bubblan i Silicon Valley har stigit till toppen av listan över världens rikaste personer men glöm inte bort att de flesta bolag som startades i ögonblickets eufori gick under. Överlevarna insåg inte bara potentialen men hade även en realistisk bild av utmaningarna med ett snabbt föränderligt digitalt landskap.

På 90-talet fanns många överhajpade internetstartups som sedan misslyckades när dotcom-bubblan sprack. På liknande sätt finns idag många överdrivna påståenden om AI, och precis som under dotcom-bubblan har vi idag en massiv ökning av investeringar i AI-relaterade företag.

Efter en tids vilda västern började internet regleras och på samma sätt ställs nu AI inför regulatoriska utmaningar. Den som startar ett AI-bolag lär också behöva en armé av advokater. TLDR; låt inte AI fatta kritiska beslut. Lite längre, genererat av copilot GPT-4: “Ensure AI is transparent, secure, and respects human rights while being subject to appropriate oversight”. Jag tyckte dock att det vore mer intressant att applicera Asimovs lagar om robotik på AI, så jag lät ChatGPT göra det:

Internet har inneburit en massiv förändring för mänskligheten och AI har potential att göra detsamma, men det är viktigt att upprätthålla en balans mellan entusiasm och realistisk förväntan. Den som vill överleva AI-bubblan lär dra lärdomar från historien och ha en balanserad syn på teknologins möjligheter och risker.

Ur ett filosofiskt perspektiv tycker jag debatten om AGI, en generell artificiell intelligens, är mest intressant. Dagens AI-system är inte mer än avancerade matematiska modeller som klarar av att lösa specifika uppgifter. Vissa system har dock uppvisat oväntade bi-förmågor (emergent abilities), vilket har drivit på debatten om AGI. Om en emergent förmåga plötsligt blir att AI-systemet kan förbättra sig själv kan systemet vid någon tidpunkt överträffa en mänsklig intelligens. Det är en skrämmande tanke men vi är ännu inte där. Kanske.

Tills vidare kan vi använda AI som en personlig assistent. Se AI som ett verktyg som kan förstärka ditt sinne på samma sätt som en hammare eller en skottkärra assisterar dina muskler. Skottkärran kan hjälpa dig att förflytta saker men glöm inte bort att det är du som styr.

AI-genererad bild med prompten ”AI human interaction”

Om albertveli

Grävande programmerare.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar