Det bottenlösa hatet

Under mina 45 år här på jorden har jag väl sällan skådat sådant hat som under senaste året. Då syftar jag inte på hatet mot tiggare, invandrare eller transpersoner. Nej, det starkaste hatet riktas mot vår store granne i öst; Ryssland.

Tror ni mig inte?

DN

En snabbtitt på DN:s framsida på webben idag (28/5 2015):

Soldaternas selfies kan avslöja Ryssland

Vladimir Putin ger Sepp Blatter sitt stöd

Fejkapplåd för Putin, fråga för regeringen

Brittisk press: Vi blev rånade på VM 2018” [av Ryssland så klart]

Det mest tragiska är att idag inte är något unikt eller speciellt. Så här har det sett ut dag efter dag på DN:s framsida under minst ett år! Almkvist sammanfattar: ”DN:s hat mot Ryssland är i proportion med vissa nazisajters hat mot Israel.

SvD

Vän av ordning frågar sig då om det här är något unikt för DN? Nix. Den översta artikeln på SvD:s webbsida just nu föreslår ogenerat en rad motmedel mot rysk propaganda. Bland annat att TT, SR och SVT

”varje vecka ska gå igenom och granska propagandalögner och felaktiga påståenden som har att göra med Rysslands informationskrig, stora som små, för att därigenom blottlägga väven för en bredare allmänhet”

samt att försöka

”få IT-jättarna Google, Twitter och Facebook att ändra sina algoritmer så att certifierat och verifierat material får en högre rankning än det som inte är verifierat”

Verifierat material är då sådant som före tryckfrihetsförordningen 1766 hade passerat särskilda censorer utsedda av konungen (det statliga censorsämbetet). SvD föreslår alltså att rulla tillbaka lagarna till en form de hade före 1766… Anders Chydenius skulle vrida sig i sin grav om han läste detta*.

Men är DN och SvD unika då? Från dagens Metro:

”Vi kommer från olika länder – Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och USA – men ett hade vi gemensamt, och det var att ingen ville att Ryssland skulle vinna helgens Eurovisionsschlagerfestival.”

FIFA

Idag var också dagen för det stora gripandet av Fifa-bossarna. Tydligen har fifflet inom Fifa pågått åtminstone sedan VM 1994 i USA ända fram till det planerade VM 2022 i Qatar. Men även här läggs fokus på Ryssland, som fått i uppdrag av Fifa att arrangera spektaklet 2018. Direkt började hatpressen hetsa om att Ryssland skulle fråntas arrangemanget. När sedan Rysslands president kommenterade att gripandena verkade politiskt motiverade svängde plötsligt bitterhetspressen cyniskt 180 grader med rubriker som: ”Utrensning av korruption inom Fifa blir efter Kremls korvfabrik ett politiskt slag mot Ryssland”. Men är det bara Ryssland som tolkar det så?

Låt höra vad en oroad amerikansk fotbollssupporter säger:

McCain (från IRI, som legat bakom flera av de senaste decenniernas regnbågsevolutioner) uppmanar här Fifa just att ta ifrån Ryssland VM 2018. Men det är bara en konspirationsteori om det kommer från Putin. Annat blir det när exakt samma påstående kommer från Team America. Några timmar senare i DN: ”UEFA hotar: Ta ifrån Ryssland VM 2018, annars bojkottar hela Europa mästerskapet”.

KLAPPJAKT

För att förstå varför vi kollektivt drabbats av en sådan osvensk klappjakt på ryssar  – som för övrigt inte är propaganda, det är naturligtvis bara Ryssland som kan ägna sig åt propaganda – måste vi först backa ett par decennier.

När Gorbatjov gick med på att upplösa Sovjetunionen och tillåta Väst- och Östtyskland att återförenas gjorde han det efter dyrt och heligt löfte från dåvarande utrikesminister Baker (1990) att ”Nato inte skulle utvidgas en tum österut”. En uppenbar lögn. Drömmen om nedrustning och avspänning har förvandlats till en mardröm med ett aggressivt Nato inriktat på just östutvidgning (samma taktik som Tyskarna kallade Drang nach Osten) och upprustning. Ryssland beter sig visserligen mer aggressivt nu än för 10 år sedan, men den aggressionen matchas mer än väl av Natos. Vi är fast i en ond spiral som allt snabbare snurrar upp spänningar och leder till kapprustning istället för avspänning och nedrustning i vårt närområde.

Attackerna österut är inte enbart geografiska. Nej, de sker på många fronter parallellt. Ekonomiska sanktioner. Byråkratiska pinnar i hjulen för byggen av gasledningar (North Stream, South Stream, Turkish Stream) inklusive nya regnbågsrevolutioner för att tillsätta medgörliga marionetter som alltid är redo att hoppa när de blir tillsagda, införa ekonomiska sanktioner och stoppa byggen av gasledningar, även om de förlorar pengar på kuppen. Uteslutning från G8. Senast i raden av attackvektorer verkar således vara blockering av sportsliga arrangemang. Men ändå är det enbart Ryssland som framställs som aggressivt i pressen. Avgå alla!

Concensus

LOBBYN

Samtidigt fyller den välfinansierade Nato-lobbyn media med spaltkilometer av ryssfientlighet för att skrämma den svenska opinionen hals över huvud in i krigsallians-fällan. Man kan inte begära att Nisse i Hökarängen ska förstå att hetsandet är ett led i en allt mer aggressiv psykologisk krigföring. Han fylls bara av ett oresonligt hat mot Ryssland och ryssar utan att riktigt förstå varför**. Samma sak hände i Jugoslavien innan inbördeskriget där bröt ut.

LÄR AV JUGOSLAVIEN

DN, SvD & Co borde ta lärdom från Jugoslavien. Uppviglandet mellan olika grupper fyllde kortsiktigt en funktion för att uppbåda stöd för den egna sidan under kriget. Men än idag – decennier efter att kulorna slutat vina och bomberna slutat falla – lever hatet mellan de olika grupperingarna kvar utan att längre fylla något tydligt syfte. Det bara är. Hur länge kommer hatet som DN, Expressen, TV4, SvD, Aftonbladet m.fl. just nu producerar leva kvar i – och förgifta – svenskarnas kollektiva medvetande? Tänk på konsekvenserna. Det finns bättre sätt att få utlopp för sin inneboende frustration än att fylla tidningsspalterna med den. Köp ett trumset istället. Eller en sandsäck.

* Sådant som inte passerat censorsämbetet på den tiden var dock förbjudet att trycka. Skillnaden med det här förslaget är att det visserligen inte skulle bli förbjudet, men ändå hängas ut offentligt.

** Se bara på det fåraktiga buandet och bräkandet så fort Ryssland fick höga poäng i Eurovisionsfinalen. Detta trots att sången handlade om fred och var helt opolitisk. Sångerskans enda fel var att hon var ryss.

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Fred, Historia, Media. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det bottenlösa hatet

  1. Åke W Bergh skriver:

    Right albertveli,
    men att ”Ryssland beter sig visserligen mer aggressivt nu…” – har du någonsin hört några förbehåll om USA/Israels aggression i västs hatpropaganda? Precis som palestiniernas ”aggression”? Aggression och försvar samma sak? Och regnbågssymbolen är sionisternas HBT-rörelses baner. Den som utlöste en AIDS-epedimi som tog kål på en hel generataion utlockade homosexuella..Senast höll man jättekarneval .på stan medan Israel massakrerade försvarslösa Gaza. Sorglig inkompetente Löfvén gick med i tåget + i separat sorgetåg över Förintelsen – med kippa och blev statsminister på kuppen. Och public service som inte kunde vänta att tillsätta Cilla Benköö – aias Langborn – som ny chef för SR. Kvinnan utan CV – sök själv på nätet. Som chef för Ekot avslutades varje övergrepp av Israrel med ”som svar på palestinsk raketbeskjutning”..
    Du glömde public service i hatkören. Den sjunger minst lika oblygt högt som övriga. F ö: är det mesta av palestinska raketer just det – fyrverkeripjäser. Alla ockuperade folk har enligt internationell lag rätt till motstånd – även väpnat motstånd! Här ockuperar man som alla kuppmakare nationell radio – och ingen har några synpunkter!!

  2. albertveli skriver:

    Jag tog inte med public service för jag tycker de är lite bättre än de nämnda. Visserligen kan Maria-Persson Löfgren dra på med vad som ibland närmast låter som propaganda. Men på det stora hela brukar åtminstone SR P1 vara ok. SVT har jag ingen aning om eftersom jag aldrig tittar på TV. TV4 följer jag bara via twitter, men jag ser hur de krämar på där. De sparar inte på krutet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s