Amnesty och prostitution

I augusti 2015 röstade internationella Amnesty igenom att verka för en legalisering av prostitution. ETC hävdar nu att beslutet grundade sig på en oseriös norsk rapport.

Jag har inte ens funderat på det där innan men logiken som förbudsivrarna använder känns inte helt sund. Här är tre problem som jag noterade vid en första anblick.

1. För det första är förbud aldrig bra. Det är bättre om man kan få medborgarna att agera etiskt utan att hota dem med fängelse. Ett samhälle där medborgarna lever under ständiga hot blir sällan trevligt.

2. Hur kan det ens vara feminism att förbjuda kvinnor från att bestämma över sina egna kroppar? Det är en sak att förbjuda folk från att göra det ena eller det andra med t.ex. statlig egendom. Men sina egna kroppar… Är det något som en medborgare borde få ha i fred för staten så är det kroppen. En människas kropp är inte statlig egendom (än).

3. Att påstå att kvinnor inte kan ansvara för sina handlingar och hävda att det nödvändigtvis måste vara en man som utnyttjar eller tvingar henne till det ena eller det andra är nedvärderande mot kvinnor och det låter inte som feminism för mig.

Nej, äkta feminism innebär att respektera kvinnor som jämställda medborgare. Kvinnor är också människor och även kvinnor kan ansvara för sina handlingar och sina kroppar. Att förvägra kvinnor detta privilegium är direkt förnedrande. Amnesty har helt rätt i sitt beslut att verka för att låta kvinnor bestämma över sig själva.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Orwellianskt, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s