Kulturkrock

I veckan har det varit rabalder över att busschafförer vägrat köra med Prideflagga på bussen. Utan att känna till chaufförernas religion började jag ändå fundera lite om religioner och kulturkrockar.

Sverige har varit ett i huvudsak kristet land i c:a 1000 år. Under 1900-talet har kristendomen gradvis luckrats upp och landet har blivit mer och mer sekulärt. Från 1980-talet och framåt har därför homosexualitet kunna växa till någonting allmänt accepterat trots att det traditionellt inte accepterats av kristendomen.

De senaste åren har någonting nytt inträffat. Sverige har tagit emot många flyktingar från andra kulturer och religioner. I takt med att nya kyrkor och moskéer vuxit upp som svampar ur jorden har sekulariseringen både stannat upp och till och med backat.

Homosexualitet är ett typiskt område där religionen krockar med ett sekulärt Sverige. Om man tar koranen som exempel står där uttryckligen att om Guds(✝) lagar krockar med landets lagar har Guds lagar företräde. Trots allt är landets lagar konstruerade av människor och kan därför inte gälla över Guds lagar. Säger Sveriges lag att homosexualitet är tillåtet medan koranen säger att det är strikt förbjudet(✝✝), då har koranen företräde och Prideflaggan åker ner från bussen.

Prideflagga

Det finns många områden där kulturerna krockar men pride är ett extra tydligt exempel. Många svenska politiker har naivt trott att alla som flyttar till Sverige ska lämna sin kultur och religion vid Sveriges gränser och komma inskuttande med gul-blåa shorts och en prideflagga i handen. Men så är inte fallet. Det finns en motsättning mellan islam(✝✝✝) och homosexualitet. Antingen stödjer man de nysvenska muslimerna eller så stödjer man de homosexuella, men det blir problem om man försöker stödja bägge två samtidigt.

En lärdom för svenska politiker blir att antingen måste man lägga ner mycket mer krut på integration (och få invandrare att frivilligt överge sina kulturer och religioner) eller så får man välja den ena eller den andra när det uppstår en kulturkrock.

 

✝ Synonym för Allah, som enligt islam är samma som kristendomens Gud.
✝✝ Verserna 29:29 och 26:165 i berättelsen om profeten Lut i Sodom och Gomorra.
✝✝✝ Samma för nysvenska kristna araber, som inte heller accepterar homosexualitet.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s