KMs Goda Bok

Efter BBS the Documentary blev jag intresserad av hur det egentligen såg ut i Sverige på BBS-fronten. Mitt modem användes ju mest för att koppla upp mig mot högskolans modempool så jag behövde bättre information. Den bästa artikeln jag hittade i ämnet är i särklass Joacim Melins: Köper du modem så skaffar du problem. BBS:en Permobas nämns också i förbigående i boken Generation 64*.

Jargong

Men för att få en första känsla för tiden är det kanske bäst att börja med den svenska jargongfilen (ordlista över hackeruttryck) från början av 90-talet. Den senaste revisionen av listan är visserligen från 2003, men merparten av orden är från början av 90-talet.

Själv gick jag på högskolan i Västerås vid den här tiden och jag minns att vi verkligen kallade en smiley för Gladman. Ledsen smiley kallades ledsen gladman och Cola kallades verkligen Hackerwasser. Det fanns lite olika åsikter dock om det var Jolt Cola eller Coca Cola som var ”äkta” Hackerwasser.

Hän

Lite kul också att ordet hän fanns med i hackerordlistan som könsneutralt pronomen redan på den tiden. Idag har ju feminister mer eller mindre förstört detta ord genom att fylla det med negativ laddning. Ett fint och användbart litet ord som en gång i tiden alltså var helt acceptabelt, utan någon negativ värdeladdning. Det måste ha varit en traumatisk upplevelse för detta fina lilla ord att behandlas på detta sätt.

KM

Vissa ord i listan verkar varit lokala för Linköping och andra lokala för KTH. Dessa insiderord hade jag då av naturliga skäl inte hört talas om. Efter ett tag började jag t.ex. grubbla över det här hemlighetsfulla uppslaget i listan:

KM

Guden över alla Stockholms modemare. För exaktare info rekomenderas KMs Goda Bok som bör finnas på alla baser med klass. Se även Ezen.

Ok, vad är egentligen KMs Goda Bok för någonting? Jag sökte länge och väl utan att hitta mer än en trasig länk. Till sist matade jag in den trasiga länken i wayback machine och hittade en fungerande kopia från 2002. Min kopia av kopian. Genom att söka på olika fraser från kopian hittade jag till sist en fungerande länk.

Ezen var alltså en BBS i Stockholmsområdet och med tanke på referensen i jargongfilen var det förmodligen modemare som hängde där som skrev ihop texten. Jag hade inte hört talas om denna BBS, däremot minns jag det politiska skämtpartiet som användare från BBS:en startade.

ValsedelJag minns det eftersom samhällsläraren kom förbi precis när en kille i en parallellklass stod och berättade om partiet på lunchrasten i uppehållsrummet (Wenströmska skolan, måste ha varit antingen inför valet 1988 eller 1991). De flesta skrattade, några stirrade oförstående medan läraren fick ett bisarrt utbrott. Han gapade och skrek om att val inte är ett skämt och att det är ett hot mot demokratin att rösta på skämtpartier! Och, och, och, vad är det här???? Det här är inte roligt!!! Förespråkar de barnaga?! Sen vinglade han skakande och kallsvettig iväg för att skvallra till rektorn. Killen som hade börjat prata om partiet stod först tyst en stund. Sen sa han lugnt:

– Han är folkpartist.
– Det förklarar saken.

Fnord

Ni som känner mig vet att jag är ett fan av Robert Anton Wilson och skämtreligionen Discordianismen. Den går ut på att dyrka Eris, gudinnan av kaos och oordning** och det här tilltaget med ett nonsensparti var helt i discordiansk anda. Även själva texten – KMs Goda Bok – följer discordiansk sed, oavsett om författarna vet om det eller ej! Det är själva poängen med discordianismen 😉

Jämför själva: Principia Discordia.

Och skapelseberättelsen enligt KMs Goda Bok:

  1. I begynnelsen var jorden.
  2. Efter ett tag tröttnade Sankte KM på att vara ensam, och Sankte KM skapade Magistern och Läderspöket, på det att de skulle ge Honom mat och byta Hans kattsand.
  3. På den andra, tredje, fjärde och femte dagen vilade Sankte KM.
  4. Och den sjätte dagen kom, och Sankte KM fann livet fortfarande tråkigt, så Han skapade möss, sorkar och småfåglar till Sin förströelse, Sitt mellanmål och till att lägga i Magisterns säng vid vissa tillfällen. Därefter slutade den sjätte dagen.

Osv. Likheterna är slående.

Dénouement

Jag kontaktade en av författarna – Joacim Melin – via twitter för att ta reda på lite fakta runt texten och han påpekar att KMGB framför allt var populär i Stockholmsområdet. Dessutom är delar av texten baserad på verkliga händelser och därför extra rolig för de som var med. KM var t.ex. en verklig katt [som jag tolkar det inneboende hos Jan Mickelin, medgrundare till tidningen Datormagazin***]. Solk i glädjebägaren är dock enligt Joacim att en av figurerna som nämns, Marcel, tyvärr gick bort för några år sedan.

Anledningen att jag postar det här är att jag tycker texten är både bra och rolig samt även ett tidsdokument. Alldeles för rolig för att försvinna ner i historiens runda arkiv. Se det här som ett försök att rädda en liten bit av svensk datorhistoria.

* Henrik Schyfferts BBS nämns också i boken liksom hans fejkade rollspel, men inte vid namn. BBS:en hette Ring så spelar vi och spelet hette RAPIS (Rape And Plunder In Space). Spelet var tydligen fejk. Det var istället Henrik själv som manuellt interagerade med spelaren, utan att spelaren visste om det.

** Discordianismens fem nivåer är: 1. Förvirring, 2. Tvedräkt, 3. Oordning, 4. Byråkrati och till sist den högsta nivån av kaos; Utrikespolitik.

*** KM var t.o.m. med på bild i de första numren av Datormagazin, i redaktionsrutan.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Dingding, Historia, humor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s