Intressant bok

De senaste dagarna har flera recensioner av en ny bok som beskriver bakgrunden till konflikterna vi nu ser mellan öst och väst dykt upp.

Trots att jag inte läst själva boken kan jag ändå från recensionerna sluta mig till att den verkar intressant och sammanfatta vad den verkar handla om.

Kollapsen av Sovjet startade inte – som många tror – med att Berlinmuren föll. Nej, redan 1986 lade Gorbatjov & Co fram en femårsplan för att reformera Sovjet, införa demokrati, marknadsekonomi och närma sig EU.

Ett närmande till Ryssland skulle innebära enorma fördelar för Europa men processen saboterades medvetet av amerikanska underrättelsetjänster. De arbetade efter hypotesen att ett sådant samarbete skulle innebära ett hot mot amerikanska ekonomiska intressen. Kaoset vi nu ser i östra Europa kan härledas direkt tillbaka till beslut som togs i Washington för 30 år sedan.

Författaren skriver:

Medan Gorbatjov och miljontals ryssar såg slutet på kalla kriget som en gemensam seger som kunde leda till ett enat Europa, såg många västledare Ryssland som en besegrad nation vars intressen kunde åsidosättas och som måste acceptera amerikansk hegemoni i en ny unipolär värld. Istället för att montera ner Nato rustades denna kalla-krigsallians upp och expanderades trots upprepade varningar från experter i väst som menade att detta skulle bygga upp nya spänningar. Långt innan Putin kom till makten varnade Jeltsin Nato för att expandera österut.

[…]

Den mest oroande utvecklingen av Ukrainakrisen är sättet som Putin och andra ryska ledare rutinmässigt demoniseras på. Inte ens under kalla krigets kallaste dagar, i skuggan av atomvinterns hot, förolämpades Breznjev och Andropov på detta vis av kommentatorer och politiker.

Boken heter Frontline Ukraine: Crisis in the Borderlands och är skriven av Richard Sakwa.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Fred, Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s