P1 Konflikt

Jag rekommenderar varmt att lyssna på veckans avsnitt av konflikt om de svenska insatserna i Libyen och Mali:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/496908?programid=1300&playchannel=132

Det är tydligen så att Libyen totalt kollapsat efter den internationella insatsen 2011, där bland annat Sverige deltog. Under insatsen mördades Khadaffi, den enda personen som kunde hålla extremisterna i Landet i schack. Istället har diverse extrema grupper tagit över landet och även börjat strida inbördes. Men det värsta är att Libyen var ett av  världens mest militariserade länder med vapendepåer överallt. Efter att Khadaffiregimen störtats tog islamister (tuareger, Al-Qaida m.fl.) över vapnen i depåerna och många vapen hamnade i Mali. Där har situationen blivit så prekär att Sverige nu känner sig tvingade att delta med ännu en insats. Men som framgår av programmet finns inte skuggan av en chans att lyckas med insatsen i Mali just på grund av den tidigare insatsen i Libyen. Även om man lyckas få kontroll på Mali kommer islamisterna bara förflytta sig österut via Sahel och norrut mot södra Libyen (alternativt Mauretanien eller Niger). Något som hade varit omöjligt om Khadaffiregimen suttit kvar och Libyen hade varit stabilt. Södra Libyen har blivit en källa till problem i hela regionen efter den katastrofala interventionen från Nato.

Sahelregionen sträcker sig via Mali och vidare österut.

Allra mest plågsamt är att höra hur de ansvariga svenska politikerna och militärerna vägrar att ta ansvar för vad som hänt i Libyen. Bildt ställer inte upp på intervju, den svenske insatsledaren Stefan Wilson säger att han ”bara följde order” och att det inte är hans ansvar att fatta eller kommentera politiska beslut.  Dåvarande försvarsminister Tolgfors ställer inte heller upp på intervju. Däremot hade nuvarande försvarsminister Hultqvist – då ordförande i försvarsutskottet – kurage nog att ställa upp på en intervju men avfyrade tyvärr bara en rad floskler utan att visa någon tendens till att varken erkänna eller ta något ansvar för att insatsen i Libyen fick katastrofala konsekvenser.

Med en sådan vägran bland alla inblandade att ta ansvar riskerar Sverige göra om samma misstag igen. Varför gick man med på att skicka en svensk insats till Mali när det var just insatsen i Libyen som omöjliggjorde att lyckas med en insats i Mali? Sverige har inte ens försökt att utvärdera konsekvenserna av insatsen i Libyen innan man skickar vidare svensk trupp till nästa misslyckande. Med en sådan förödande försvarspolitik behöver Sverige inga yttre fiender. Fienden som finns här hemma räcker gott och väl. Alla de som vägrar utvärdera konsekvenserna av tidigare insatser, bara följer order och fortsätter att göra om samma misstag om och om igen. Avgå alla!

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Fred. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s