Tis-sa-ack

De som använder Mac har säkert märkt att en ny version av OS X nyligen kommit ut, OS X 10.10 med kodnamnet Yosemite. X står förresten för den romerska siffran 10 och den första delen av versionsnumret av alla releaser av OS X är således … 10 (uttalas därmed OS Ten, det dock ok att säga eks också, då som referens till Xet i uniX).

Efter installationen noterade jag att bakgrundsbilden till skrivbordet var av ett berg och när solen ligger på i en viss vinkel ser det ut som ett ansikte i berget.

Tis-sa-ackDet visade sig att jag inte var den första personen som noterat ansiktet. De gamla indianerna noterade detta redan innan de första Europeerna kom till Amerika och de har till och med en folksaga om ansiktet. Från The Lore and the Lure of the Yosemite:

Tis-sa-ack som levde i ett land långt, långt borta reste med sin make genom dalen Ah-wah-nee. Efter att de passerat bergen var de törstiga och deras fötter ömma. De längtade efter att komma fram till sjön Ah-wei-ya (Mirror Lake). Tis-sa-ack hann före sin make och när hon kom fram till sjön drack hon och drack tills hela sjön var tom. När hennes make såg att hon druckit upp allt blev han förgrymmad och paret började bråka. Tis-sa-ack grät och kastade sin vattenkorg på maken. Men den store Anden såg sina barn bråka och chockerades över deras dåliga uppförande. Anden straffade dem genom att förvandla dem till granit.

Tis-sa-ack förstenades till det nobla berget Half Dome – bakgrundsbilden till OS X Yosemite – och än idag kan hennes tårfyllda ansikte skådas på Half Domes brutna sida. Hennes make blev North Dome och Washington Column och bredvid honom ligger vattenkorgen som vi idag kallar Basket Dome.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s