Gergiev

Idag lyssnade jag på Kulturradion Special om dirigenten Gergiev.

I programmet krävde alla (utom Åsa Linderborg) att ryssen Gergiev skulle ta avstånd från Putins politik för att få delta i Östersjöfestivalen. Men man hör sällan någon svensk kräva att någon amerikansk musiker skulle ta avstånd från Obama för att få spela i Sverige, trots att Obamas administration mördat hundratals ggr fler civila än Putins administration någonsin gjort. Tänk Afghanistan, Irak, Libyen, drönare över Pakistan osv. Varför måste ryssar vara dissidenter för att få spela i Sverige, men inte amerikaner?

I programmet tas också exemplet Malena Ernman upp. Hon har engagerat sig i politiska frågor som anses icke politiskt korrekta i Ryssland (HBTQ osv), men väldigt politiskt korrekta i Sverige. Vad är skillnaden mot Gergiev egentligen? Gergiev har tagit ställning i frågor som anses vara väldigt politiskt korrekta i Ryssland, men politiskt inkorrekta i Sverige. Det är exakt samma hållning som Malena Ernman, med skillnaden att Gergiev är ryss och Ernman svensk. Tänk om någon krävde att Ernman skulle bli dissident i Sverige för att få sjunga utomlands. Det vore helt förryckt. Lika förryckt är det att kräva att Gergiev måste bli dissident i Ryssland för att få spela i Sverige.

Jag lovar att Ernman skulle bli lika utstött i Sverige om hon t.ex. skulle gå och säga att hon blivit kristen och abortmotståndare som Gergiev skulle bli i Ryssland om han offentligt skulle ta avstånd från Putins politik. Blanda inte ihop musik och politik och acceptera att det finns skillnader mellan vad som är politiskt korrekt i olika länder. Skärpning Östersjöfestivalen.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Musik, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s