Varför nobbade egentligen Sverige rysk hjälp med skogsbranden?

Tidningen Aftonbladet avslöjade den 7 Augusti 2014 att Sverige i tisdags tackade nej – inte en, utan två gånger – till rysk hjälp med att släcka branden.

”Inledningsvis talade uppgifter till Aftonbladet om att det var den svenska regeringen som hade tackat nej till ryskt flyg. Det dementerades dock av statsminister Fredrik Reinfeldt.”

Utan att ens sätta på sig foliehatten kan man konstatera att den meningen är en smula suspekt.

Se sen vad SVT skriver:

”Som det är just nu så skulle det stora planet bara bli stående på marken. Men det kan komma att omprövas. Det ryska erbjudandet är intressant i det långa perspektivet, om det skulle finnas en möjlighet att utöka antalet flygplan, säger Marcus Johansson.”

P4 Radio Västmanland skriver:

”Många frågar sig varför vi inte tog emot hjälp från ett ännu större ryskt brandbekämpningsplan, men Lars-Erik Uddholm räddningsledare menar att det var antingen de fyra franska och italienska planen eller det ryska som gällde. Riskerna med flera plan i luften ansågs vara för stor för att släppa in ännu ett plan i luftrummet över branden.”

Och låt oss till sist höra vad den militära insatschefen har att säga:

”Christer Larsson är militär insatschef. Han kände inte till gårdagens ryska erbjudande om ytterligare ett vattenbombningsflygplan.
– Jag har varit med på de flesta ledningsmöten och inte hört om det här överhuvudtaget, säger han.”

Historierna går inte ihop riktigt. Vad var det som hände egentligen?

Om det kan man bara spekulera. Men jag ser gärna en ordentlig utredning av det här, efter att branden är släckt. Ett scenario är att det är precis som räddningsledaren säger, att det skulle bli för trångt i luftrummet. Nästa scenario är att det ligger till som Aftonbladet skriver, mellan raderna; Att någon ur regeringen av någon anledning inte tyckte det var passande med rysk hjälp och sedan beordrade räddningsledaren att ta på sig hela ansvaret för nejet. Det skulle också förklara varför det här uppenbarligen inte tagits upp på ledningsmötena, som den militära insatschefen vittnar om.

MChS_Ilyushin_Il-76_waterbomber

Vattenbombare IL-76. Källa: Wikimedia, licens GFDL 1.2.

Betänk att Ryssland har mest skog av alla länder i hela världen och därför har goda motiv att ta fram flygplan för att bekämpa skogsbränder. Planen som erbjöds Sverige är av modell IL-76 och anses vara ett av de bästa i världen för detta ändamål. Till och med USA har köpt in sådana här plan för att bekämpa skogsbränder. Ett enda IL-76 kan bära mer vatten än alla fyra Bombardier-plan tillsammans. Det tar dock längre tid att fylla IL-76 med vatten än Bombardier-planen, men detta hade kunnat lösas genom att de olika planen fyllde på vatten från olika sjöar. Exempelvis hade de stora planen kunnat hämta vatten från Mälaren och Bombardier-planen från de mindre sjöarna, närmare branden.

Exakt vad som hänt är omöjligt att avgöra utan mer information, men om det skulle visa sig att regeringen låtit prestige komma i vägen för släckningen av branden är det mycket allvarligt. Det skulle belasta Alliansen inför valet i September 2014 och definitivt kunna sluta i KU.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Varför nobbade egentligen Sverige rysk hjälp med skogsbranden?

 1. Bo Nilsson! skriver:

  Det hände samma sak vid Estonias förlisning då ryssarna erbjöd sig att hjälpa till med två superhelikoptrar som var och en kunde ta ombord 90 nödställda. Svenska och finska sjöräddningen sa omedelbart nej.
  Likadant nu i branden i Västmanland.
  Politiska ledare och myndigheter kan helt klart offra människoliv för sin egen prestiges skull.
  Bo Nilsson!

 2. Svenssonsundran skriver:

  Mkt sjukt. Fick höra någon säga att de hade det under kontroll…? och därav nobbade det..verkar inte direkt så..
  Verkar väldigt spänt överlag mellan Ryssland – Sverige. Troligtvis för vi sålt information till USA…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s