Vin Coca Cola

Här om dagen snubblade jag av en slump över en wikipediasida om läskeblasken Coca Colas historia. Det går så snabbt att kolla upp fakta nu för tiden så jag började gräva efter fler detaljer. Efter 15 minuter eller så började en intressant historia utkristallisera sig.

Om jag börjar med källorna till grävandet så kan jag villigt erkänna att jag brukar använda först google för att få en grundläggande uppfattning om vad det handlar om. Om det är något historiskt går jag alltid in och tittar om det finns något i Nordisk Familjebok. NF slår för det mesta Wikipedia med hästlängder när det handlar om saker som hänt före 1900-talet. Jag brukar kolla bägge versionerna som finns på runeberg.org. Vissa artiklar är bättre i 1800-talsutgåvan och vissa är bättre i uggleupplagan som skrevs mellan sekelskiftet och 1920-talet. Och om det handlar om mystik eller religion brukar jag kolla Secret Teachings of All Ages av Manly P. Hall också. Från de ovan nämnda källorna finns sedan gott om referenser till andra verk som man gräva mer i.

Tillbaka till Coca Cola. Allting började med att Angelo Mariani blev intresserad av Paolo Mantegazzas (åter)upptäckt av kokaplantan och dess effekter (1863). Mariani började experimentera med att blanda blad från kokaplantan i alkohol (bordeauxvin) och fann resultatet tillfredsställande. Han finslipade sedan receptet och började massproducera drycken under namnet Vin Mariani. Alkoholen löste ut små mängder kokain från bladen, inte mycket, men tillräckligt för att göra drycken milt uppiggande samtidigt som det ju var en alkoholhaltig dryck, med alkoholens alla väldokumenterade effekter.

vnmriani9

Reklam från 1800-talet

Det dröjde inte länge innan Vin Mariani ansågs vara någon slags mirakeldryck som snabbt blev populär, inte minst i förnäma kretsar. Påven Leo XIII bar t.ex. alltid med sig en flaska Vin Mariani i sitt bälte och kunde inte nog hylla dryckens mirakulösa effekter. I USA var uppfinnaren Thomas Edison en stor förespråkare av drycken som han hävdade hjälpte honom hålla sig vaken och jobba fler timmar per dygn. Och i England rekommenderades drycken av ingen mindre än drottning Viktoria av Storbritannien. Även i Sverige prisades vinet och år 1896 hedrade kung Oscar II Angelo Mariani genom att utnämna honom till riddare av kungliga Vasaorden.

Mariani verkar också varit ett marknadsföringsgeni. Vad sägs t.ex. om vinets slogan: ”Aldrig har någonting varit så högt och så rättvist prisat”. Det skulle lika gärna kunnat vara taget från en modern reklamkampanj från en svindyr PR-byrå, men är alltså från 1800-talet (se reklambilden ovan).

Sedan hände något märkligt i USA, som slutligen resulterade i drycken Coca Cola. Efter att nykterhetsrörelsen växt sig allt starkare kom krav om ett rusdrycksförbud. I samband med detta lanserade entreprenören John Pemberton en alkoholfri variant av Vin Mariani som han smaksatte med kolanöt och kolsyra, Coca Cola. Notera att Coca Cola enbart var alkoholfritt, men det innehöll fortfarande extrakt av kokablad och ett koffeinliknande ämne från kolanöten.

vnmriani10Tyvärr lyckades kemister sedan extrahera koncentrerat kokain från kokaplantan och detta koncentrerade pulver visade sig vara mycket skadligt. Snart hade hela kokaplantan och alla produkter från den narkotikaklassats och förbjudits (med undantag som bedövningsmedel inom sjukvården). I efterhand kan detta anses vara ett misstag. Kanske vore det lämpligare att bara förbjuda koncentrerat kokain, men inte produkter med låg kokahalt, som t.ex. Vin Mariani och Coca Cola (jämför t.ex. folköl, som får säljas i vanliga butiker, men inte starköl, vin och sprit). Så resonerar i alla fall Bolivias president Evo Morales och i landet har han genomfört just denna reform. Ett par länder till i Sydamerika har liknande regler. I de flesta andra länder i världen är dock produkter baserade på kokaplantan fortfarande förbjudna. Vi får väl se om Evo Morales lobbykampanj får någon spridning så att enbart det skadliga koncentrerade kokainet blir förbjudet i framtiden.

Coca Cola löste förbudet genom att ta bort kokainet från kokabladen på kemisk väg (1920-talet) innan bladen blandades i drycken. Så tillverkas och säljs Coca Cola än idag (dekokainiseringen sker i en fabrik i Amsterdam). Det var den märkliga historien om hur en potent dryck med effekter från kokablad och alkohol reducerades till dagens populära läskeblask, Coca Cola.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s