Att rösta eller icke rösta, det är frågan

Att rösta eller icke rösta, det är frågan

Jag har sporadiskt följt EU-valrörelsen via P1 och deras utfrågningar av toppnamnen på de olika partiernas listor. Något som slog mig är att nästan alla partier är positivt inställda till EU och att diskussionerna i utfrågningarna har handlat väldigt lite om EU och Europa. Istället har EU-valet varit som en slags upptakt inför riksdagsvalet i höst.

Enligt den senaste opinionsundersökningen är tre av fyra svenskar negativt inställda till att utvidga EU. Detta rimmar illa med valprogrammen för partierna som ställer upp i EU-valet. Där är det bara V och SD som uttryckligen är skeptiska till EU. Dessa två partier har ungefär 12% av väljarstödet. Men uppenbarligen delar c:a 75% av befolkningen deras uppfattning. Nu syftar jag enbart på inställningen till EU och inte övriga frågor, som t.ex. plånboksfrågor.

Slutsatsen, om man enbart ser till EU-positivism, blir att 75 – 12 = 63% av väljarna kommer rösta på ett parti som inte representerar deras åsikt i EU-parlamentet.

Men detta resonemang är inte helt sant. De som röstar på Piratpartiet kan vara lugna eftersom Piratpartiet är agnostiska inför EU. Därför kan vem som helst rösta på Piratpartiet utan att riskera att ”rösta fel”.

Låt säga att Piratpartiet får 4% av rösterna. Det innebär ändå att 63 – 4 = 59% av väljarna kommer rösta på ett parti som inte för fram deras åsikter i parlamentet. Man kan ytterligare reducera siffran 59% om t.ex. F! skulle vara EU-skeptiska, men resonemanget håller ändå. En stor andel av de som röstar i EU-valet den 25:e Maj kommer rösta på ett parti som inte företräder deras åsikter.

Hur kan detta ske? Jo, genom att partierna lägger ut dimridåer. Lyssna t.ex. på Marit Paulsens intervju. Hennes mysiga dialekt och folkliga framtoning får det att framstå som att Folkpartiet företräder gulliga åsikter som vem som helst kan dela. Fog of War. FPs politik är extrem. De vill flytta mer makt bort från Stockholm till Bryssel, skapa ett Europas Förenta Stater, antagonisera Sveriges största granne, vill att Sverige går med i Nato osv. Det här är rejält aparta åsikter som få personer i Sverige verkligen sympatiserar med. Men Marit Paulsens dimridåer och gulliga dialekt vaggar in väljare att rösta på dem ändå, väljare som förmodligen inte delar FPs vidsträckta visioner.

En EU-skeptiker som av ideologiska skäl varken vill rösta på V eller SD då? En bojkott av valet ökar bara inflytandet för de som faktiskt gått och röstat.

Men tänk om man verkligen inte accepterar att EU ska fatta beslut som berör människor som bor i Sverige, och kanske till och med menar att omröstningen om EG-medlemskap 1994 inte genomfördes korrekt. Eller att EG 1994 inte alls är samma sak som det överstatliga EU som nu växer fram. I så fall innebär ju en röst, vilket parti man än röstar på, ett erkännande och legitimiserande av EU.

Slutsatsen blir att EU-skeptiker står inför ett intressant val, att rösta eller inte rösta.

Se även vad bloggmästaren HaX rekommenderar EU-skeptiker (inte oväntat, att rösta på Piratpartiet, vilket jag delvis håller med om, enligt resonemang ovan).

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s