Virginia Dare

En vanlig berättelse inom amerikansk folklore* är den om Virginia Dare.

Historien börjar i Augusti 1587. Roanoke-kolonin i dagens North Carolina. En liten flicka föds på amerikansk mark. Men inte vilken tös som helst. Hon blir nämligen det allra första barnet att födas på amerikansk mark av engelska föräldrar. Vad som sedan hände med Virginia och de övriga bosättarna i kolonin förblir ett mysterium fram till denna dag.

Virginia_Dare

Marmorskulptur av Virginia Dare. St Brides kyrka, London (där hennes föräldrar gifte sig). Källa wikipedia.

Kunskapen om att hon existerat kan vi tacka hennes farfar John White för. Han åkte nämligen tillbaka till England för att hämta förnödenheter. När han tre år senare återvände med varorna hade kolonin mystiskt försvunnit, utan spår av strid. Det enda guvenör White fann var ordet Croatoan inristat på en grind och bokstäverna CRO inristade i barken på ett närliggande träd. White hade instruerat bosättarna att rista in ett malteserkors på ett närliggande träd om något skulle hända dem. Då han inte fann något kors tolkade han det som att bosättarna flyttat till ön Croatoan (Hatteras). Men han lyckades aldrig återfinna dem. Många böcker, pjäser och sånger har skrivits om mysteriet med den försvunna kolonin.

Historien om vad som hände flickan har överlevt och berättats i över 400 år, i otaliga varianter. Virginia Dare betyder olika saker för olika människor. Från wikipedia:

Virginia Dare trädde snabbt in i folkloren som det första vita barnet att födas i Brittiska Amerika. Virginia Dares och den försvunna kolonins öde har varit temat för många böcker, filmer och TV-adaptioner, som var och en har adderat till myten om henne.

I vissa av berättelserna integreras hon och de övriga bosättarna med indianer. Nedan följer en av dem.

*

Enligt legenden attackerades bosättarna i Roanoke av fientliga indianer. Hövding Manteo, som var på väg tillbaka från en fisketur, såg vad som höll på att hända. Han bestämde sig för att rädda bosättarna och ledde dem genom en hemlig tunnel ner till några kanoter i närheten. Efter att ha färdats hela natten kom de till sist fram till Manteos by på ön Croatoan/Hatteras. Där accepterades bosättarna som bröder och systrar.

Den ljusa och blonda Virginia betraktades med förundran av indianerna. Med tiden växte hon och blev så småningom giftasmogen. Hon älskade alla människor på ön, men kände sig ännu inte redo att välja en make. Medicinmannen Chico blev förälskad i henne men hans känslor var inte besvarade. Chico agerade i affekt. Om han inte kunde få henne skulle ingen få henne. Han lockade ner henne till Roanokes strand och använde mörk magi för att förvandla Virginia till en snövit hind (hjorthona)**.

Snart började det viskas om att en vit hind blivit ledare för alla hjortar på Roanokeön. Vart än det enastående djuret gick, följde alla andra efter. Många stora jägare försökte fälla det mytiska djuret, men ingen pil verkade kunna finna sitt mål. Med tiden blev den vita hinden både en legend och en utmaning.

Till slut organiserades en stor jakt som lockade många unga jägare av god familj. Fina priser och stor ära väntade segraren. Den unga Wanchese, son av hövding Wanchese, som tidigare rest till England, hade kommit över en magisk silverpil från drottning Elizabeths far.

Genom ödets nyck fick Wanchese verkligen syn på den snövita hinden. Efter att ha siktat en lång stund släppte han iväg sin dödliga missil. Silverspetsen lyckades där alla andra misslyckats, och hjorten föll till marken. Den unga jägaren sprang fram för att göra anspråk på sitt pris. Men till sin bestörtning hörde han då hjorten viska, med sitt sista andetag, Virginia Dare.

*

I andra varianter av historien hade Virginias äkta kärlek, Okisko, tillverkat en magisk pil som kunde bryta förtrollningen och förvandla henne tillbaka till människa. Men hans pil träffade hinden i samma ögonblick som Wancheses silverpil. Hon förvandlades då till människa bara för att sekunderna senare dö. Okisko bar vemodigt hennes livlösa kropp till kolonin och begravde henne i hjärtat av fortet. Där hennes blod flutit växte en ranka upp med de sötaste druvor som smakats, och druvornas saft var lika röd som Virginias blod.

1937 sade president Franklin D. Roosevelt i ett tal till åskådarna av pjäsen the Lost Colony:

We do not know the fate of Virginia Dare or the First Colony. We do know, however, that the story of America is largely a record of that spirit of adventure.

* Folklore. Folklig tro på övernaturliga väsen och makter.

** Vita hjortar symboliserar i engelska legender ofta kristna värden (och Virginia Dare var ju det första kristna barnet att födas i den Nya Världen, Amerika). I indianlegender fanns berättelser om vita hjortar, skogens spöken, redan innan den första kontakten med engelsmännen. Det finns människor som än idag rapporterar att de sett en spöklik, snövit hind nära platsen där den försvunna kolonin slog sig ner.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, Mystik, Poesi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s