Olympisk Vapenvila

Idag startar de XXII (tjugoandra) Olympiska vinterspelen. Den här gången hålls spelen i Sotji, Ryssland.

Sotji

Den Olympiska rörelsens aktivitet är ständigt fortgående och världsomfattande. Den når sin höjdpunkt vid sammanförandet av världens idrottsmän och kvinnor i den stora festivalen, de Olympiska Spelen.

Tyvärr har mediarapporteringen de senaste veckorna genomsyrats av allt annat än den Olympiska andan. I måndags hade t.ex. DN fyra artiklar om Sotji på framsidan av webbupplagan. Allihop lyfte fram Ryssland i ett negativt perspektiv, inte en rad handlade om sport. Nu tog jag ingen skärmdump, men de flesta som läst en tidning eller tittat på TV de senaste veckorna kan bekräfta att rapporteringen om Sotji varit nästan uteslutande negativ, gränsande till politisk svartmålning. Man försöker bara hitta fel och skriver inte en enda positiv rad. Det har handlat om homolagstiftningen, byggfusk, risk för terrordåd och presidenten utmålas mer eller mindre som tyrann.

Även enskilda personer ur LBGT-rörelsen har protesterat mot rapporteringen. De menar att protesterna inte handlar om ett genuint intresse för deras situation. Istället utnyttjas homosexuella som ett politiskt vapen för att attackera Ryssland. Resonemanget går ungefär så här: Rysslands lagar tillåter homosexualitet, men inte homoäktenskap eller adoptioner. Den lagstiftningen är hårdare än i Sverige, men samtidigt mer liberal än i flera av USAs delstater. De kan jämföras med lagarna i t.ex. Frankrike och länderna i Sydeuropa. Trots detta attackeras enbart Rysslands lagar, inte Frankrikes eller USAs. Därför har faktiskt påståendet att protesterna inte är genuina en viss tyngd.

Övrig rapportering – om byggfusk, attentatsrisker etc – är inte direkt felaktig, men selektiv. Man har enbart lyft fram negativa händelser och använder dessa som vapen i en arsenal för psykologisk krigföring mot Ryssland.

I antikens Grekland lade man under festivalen ner sina vapen i en Olympisk vapenvila, där även krigförande parter kunde tävla på arenan under fredliga förhållanden. Jag ser gärna att den Olympiska andan kan råda även under dessa vinterspel.

Låt den Olympiska vapenvilan träda in och låt spelen börja!

Citius – Altius – Fortius

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Fred, Historia, Sport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s