Hagbard Celine

Genom åren har jag lyssnat på det mesta som finns inspelat av Robert Anton Wilson på nätet och köpt hans böcker och talskivor. Idag hittade jag en ny inspelning där Wilson bland annat pratar om den legendariska tyska 80-tals hackaren Hagbard*.

En av de trådar som löpte genom Wilsons karriär var att smyga in siffran 23 på så många ställen som möjligt, så subtilt som möjligt. Syftet var att läsaren undermedvetet skulle reagera på att 23 förekommer onaturligt ofta och börja fatta misstankar om att något inte står rätt till. Det är ett idealt sinnestillstånd enligt Wilson. Läsaren ska inte blint köpa allt som sägs utan istället drivas till att börja ifrågasätta om påståenden verkligen stämmer.

Hagbard blev besatt av siffran 23 efter att ha läst Illuminatus! trilogin. Han ville skrota alla hemligheter och avslöja vad som pågår bakom kulisserna för världen. På ett sätt kan man säga att han var föregångare till WikiLeaks, Snowden & Co. Han hackade amerikanska flottan, Lawerence Livermore National Laboratory, FBI, CIA osv. Men Hagbard hade en svaghet för Kokain. Vid ett tillfälle när han behövde pengar kontaktade han KGB för att sälja information. Snart hade han mer kokain än någon annan person i hela Tyskland. Ju mer kokain han fick desto mer satt han vid datorn, snortade, letade, snortade, hittade mer information, snortade, sålde information till högre och högre priser, snortade, letade mer och mer. KGB visste snart mer om vad som pågick än presidenten.

Karusellen spann snabbare och snabbare. Det kunde bara sluta på ett sätt. Hagbard hittades död i skogen, 23 år gammal, avliden den 23:e dagen i månaden…

*Hagbard påstås varit medlem av den tyska hackergruppen Chaos Computer Club (som numera arrangerar världens största it-säkerhetskonferens, Chaos Communication Congress). CCC förnekar idag all inblandning i Hagbardaffären. Kopplingen är att 23 förekommer som koncept i skämtreligionen Discordianism, vars grundbudskap är dyrkan av kaos (Chaos Computer Club) och Illuminatus! marknadsför denna skämtreligion. Det i sig är dock inget bevis för att CCC varit inblandade med Hagbard. CCC erkänner öppet att de är inspirerade av discordianismen. Men CCC och Hagbard kan lika gärna dyrkat Eris på var sitt håll. Boken var (och är) trots allt en underground klassiker.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Dingding, konspiration, Nostalgi, Paranoia, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s