Storpolitik

En bekant tipsade om den här videon från en nordisk fredskonferens. Jag har tidigare gjort några stapplande försök att beskriva storpolitik på den här bloggen. Men professor Tunander gör det så mycket bättre. I föredraget refererar han till olika källor med namn, vilken position de haft inom Nato/FN, vad de har sagt och när de har sagt det. Jag sammanfattar bara storpolitiken här nedan utan att gå in på alla detaljer:

2001 ska Rumsfeldts stab ha tagit ett beslut om att gå i krig mot sju länder: Irak, Sudan, Somalien, Libyen, Libanon, Syrien och Iran. Det var samma länder som Wolfowitz ville att USA skulle inta redan 1991-1992. Enligt en tankesmedja runt Wolfowitz var resonemanget att det var nödvändigt att kontrollera oljeländerna i mellanöstern. Inte för egen konsumtion, utan för att skaffa ett strategiskt övertag mot framtida konkurrenter (som Kina). Vid den tiden var USA helt dominerande, men de visste att det inte alltid skulle vara så. Genom att kontrollera oljeresurserna var det tänkt att de skulle förhindra att någon annan makt i framtiden trädde fram som konkurrent. När det gäller de individuella länderna är Irak, Sudan och Libyen viktiga oljenationer. Somalia ett transitland för oljan medan Libanon och Syrien inte är lika intressanta för oljefrågan. Men Libanon och Syrien måste röjas ur vägen innan Iran kan attackeras. Annars kan Iran slå mot Israel från Syriskt territorium.

Stycket ovan  sammanfattar bakgrunden till kalabaliken i mellanöstern. Tyvärr framgår inte orsakerna till krigen i dagspressen. Den präglas av en helt annan typ av rapportering, som Tunander rätt och slätt kallar vid namnet propaganda. Lite längre fram citerar han en av sina gamla historieprofessorer:

”som forskare går det över huvud taget inte att skriva om tiden efter andra världskriget, det är bättre att bara hålla tyst”

Vi som lever nu är nog inte helt medvetna om vilken massiv propaganda som hela tiden sköljer över oss. Pressen skriver om hur ”fria” vi är, men prova att yttra en åsikt som avviker från normen, inom vilket ämne som helst, och se vad som händer. Hur fritt är egentligen ett samhälle där professorer i historia inte vågar skriva om vår nutida historia?

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Fred, Historia, Orwellianskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Storpolitik

  1. albertveli skriver:

    Tunander nämner också en incident i Sarajevo under Bosnienkriget. Hans uttalande har väckt stor uppmärksamhet i pressen på Balkan. Jag valde att inte skriva om just den biten eftersom det som jag skrev om ovan är tillräckligt känsligt ändå, utan att blanda in Balkan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s