Spela in smartphone-samtal

Är det lagligt?

Kort svar: ja.

Långt svar: definitivt ja om du berättar att samtalet spelas in. Spelar du in utan att berätta verkar det vara lite av en gråzon, men t.ex. journalister gör ändå sådana inspelningar ibland. Ta reda på vad som gäller om du tänker göra något sådant.

Teknik

Det är svårt att spela in samtal via en app med både Android och iPhone. Visserligen går det att jailbreaka telefonen och modifiera mjukvaran för att kringgå de begränsningar som införts. Men det finns ett mycket enklare sätt:

Både Android och iPhone stödjer samtal via lurar med inbyggd mikrofon. Sådana lurar har en s.k. TRRS kontakt med tre streck (vänster, höger, mic). En ”vanlig” hörlurskontakt, TRS, har bara två streck, för stereoljud vänster/höger.

smartphone-recording
För att spela in samtalet behöver vi koppla in oss på TRRS-kontakten och på något sätt tappa av och mixa ner mic+stereo ljud till en TRS-kontakt. Detta kan göras med en s.k. audio-splitter. Ett tillämpningsområde är att koppla ett headset + ett par vanliga hörlurar till samma telefon så att en person kan prata samtidigt som en passiv lyssnare kan sitta bredvid med egna hörlurar och lyssna på samtalet. För att spela in samtalet byter vi bara ut den passiva lyssnaren mot en inspelningsutrustning (t.ex. en dator eller bandspelare). Klart.

Det gäller att hitta rätt kabel. Splitterkablar från Clas Ohlsson, Kjell & Co, Biltema etc brukar bara ha TRS. Med en sådan kan två personer lyssna på musik samtidigt, men ingen kan prata i telefon. Det gäller att hitta en kabel som stödjer mikrofon på det ena uttaget (TRRS). Sådana kablar finns bl.a. av märkena Moshi och Ledhill. Sök. Naturligtvis går det att bygga en egen kabel också för den som är lite händig med lödkolven. Det som behövs då är en TRRS hane, en TRRS hona och en TRS hona (3.5mm på allihop). Kolla t.ex. Elfa, Micro-Kit eller Electrokit. En mer avancerad kabel kan även innehålla förstärkare (då behövs också motstånd, kondensator och strömförsörjning) men det är överkurs.

Uppdatering

Jag har fått följande bild uppritad för mig av hur en avancerad kabel konceptuellt kan se ut.

FörstärkareNere till vänster är delen som ska in i telefonen. Uppe till vänster avtappningen och uppe till höger delen som ska in i datorn/bandspelaren. Mitten överkant, förstärkare (med variabelt motstånd för att justera ljudvolymen). I mitten mitten, förstoring av hur en förstärkardel kan se ut. Kondensatorn är till för att minska brus från strömmatningen (kallas avkoppling). Notera att den uppritade förstärkaren inverterar signalen, det spelar mindre roll för det här ändamålet. För att inte invertera blir schemat lite annorlunda.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Övervakning, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Spela in smartphone-samtal

  1. Martin skriver:

    Inser att det är ett gammalt inlägg men för den som googlat och söker andra alternativ finns olympus tp8-kabel på t.ex. kjell & company. Fördelen är att man kan spela in från vilken telefon som helst. Nackdelen är att den tar upp mycket ljud från omvärlden men om man sitter i en tyst miljö blir det riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s