Snowden

Jag har inte skrivit något om Snowden tidigare eftersom det borde vara uppenbart vad jag tycker. Men här kommer några cyniska rader ändå.

snowy

Dilemma

Vad ska en anställd göra om oegentligheter försigår på arbetsplatsen?

Det korta svaret: försök lösa det internt. Om ingen lyssnar – efter upprepade försök – kan visselpipan fungera som en sista utväg. I princip kan detta även tillämpas inom näringslivet. Mest användbart är dock visselvarsling vid oegentligheter som finansieras via skattemedel. Trots allt ligger det i medborgarnas intresse att deras skattepengar inte används förkastligt (för någon definition på förkastlig).

Demokrati

Ett vanligt argument är att den ena eller andra metoden (tänk avlyssning av hela befolkningen) inte är acceptabel i ett demokratiskt land. Men vad menas egentligen med demokratiskt? Förr i tiden kanske något slags folkstyre. Efter Berlinmurens fall har dock betydelsen förskjutits i riktning mot: ett land kontrollerat av en vasall som lyder order från ‘väst’.

Dekonstruktion

I EU och USA har tyvärr baksidor av historiska system börjat dyka upp. Efter perestrojkan var tanken att väst skulle höja upp gamla öst till sin nivå. Tyvärr verkar även det motsatta inträffa. I öst är numera tjecker, slovaker m.fl. chockerade. Efter att ha upplevt totalitärt förtryck under sin livstid protesterar de nu över att EU långsamt förvandlas till något som påminner dem om deras gamla plågoandar. De har så att säga stigit ur sin faders aska och på nytt hamnat i elden. Det positiva är att elden har en renande verkan. De känner igen ondskans signalement och kan höja varningsflaggan redan innan vi i det ”gamla väst” märker vad som håller på att hända.

Schakaler skall tjuta i hennes boningstorn

I USA har det gått ännu längre. De genomför aggressioner mot andra länder (som varken hotat USA eller något annat Natoland). Befolkningen översköljs med krigs-PR och avlyssnas samtidigt – i hemlighet – för att kontrollera vilka som köper de fabricerade motiven och vilka som genomskådar dem. Dessutom verkar de tillverka listor över personer som protesterar mot att militära aggressioner utförs i deras namn. När allt kommer omkring finansieras dessa aggressioner av amerikanska skattebetalare. Vad händer med personer som hamnar på dessa listor?

Demokrat (ish)

Är detta demokratiskt? För någon definition av demokrati kanske. Men knappast förenligt med folkstyre etc, som vi vanligtvis förknippar med begreppet demokrati.

Personer utan politisk bakgrund, som Binney och Snowden, slår inte larm av ideologiska skäl, utan för att de inser att saker och ting helt enkelt håller på att gå över styr. Deras varsel är ljudet av klockan som klämtar för demokratin.

Referenser

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Övervakning, Filosofi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s