Kryptoskolan

Förra året gick jag mooc-kursen Cryptography I. Det är en utmärkt kurs som lär ut området kryptering till och med bättre än vi fick lära oss på datateknikprogrammet. Alla som är intresserade av kryptering borde gå kursen, särskilt programmerare.

Jag förberedde ett föredrag baserat på kursen. För att fler ska kunna ta del av det har jag redigerat ihop några videos med en sammanfattning av innehållet. Nästan all matematik och alla bevis är ersatta av intinuitiva resonemang (för att det inte ska bli så tråkigt). Allt är på svenska och de flesta begreppen är också översatta till svenska. Några onödiga animationer är också pålagda bara för att jag tyckte det var kul att experimentera med animeringsprogrammet 😉

Del 1. Historia. Intro, exempel på användningsområden, Caesar, Vigenére, mono- och polyalfabetisk substitution och kryptoanalys av ovanstående.

Del 2. Strömmande Krypto. XOR, redundans, PRG, RC4, One Time Pad, Two Time Pad, exempel på att krypto ensamt inte erbjuder integritet/autenticitet, bara konfidentialitet.

Del 3. Block-krypto. AES, DES, CBC-, ECB- och CTR-mode, uttömmande sökning, sidokanalsattacker, motståndskraft mot analys med kvantdator.

Del 4. Integritet. Message Authentication Code. Authenticated Encryption. eCBC. HMAC. CCM. EAX. GCM.

Del 5A. Public Key 1/2. RSA. ISO. PKCS. Modulär Aritmetik.

Del 5B Public Key 2/2. Diffie-Hellman. Key Exchange. Digital Signatures. Kommer senare.

Referenser

Om du är intresserad av ämnet kan du lära dig mycket, mycket mer. Alla referenser i listan nedan finns tillgängliga online. Det mesta av innehållet i videofilerna ovan gås t.ex. igenom redan i kapitel 1 av Handbook of Applied Cryptography. Även Courserakursen innehåller samma material och använder samma terminologi. Det går att se Coursera-föreläsningarna utan att registrera sig på kursen. Security Engineering innehåller lite om kryptering, men också mycket runt omkring, som andra böcker om kryptering inte brukar ta med.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, Programmering, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kryptoskolan

  1. Vill du veta mer om sidokanalsattacker? Kolla den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=97vS3uIcNyQ

  2. Och den här innehåller bra info om attackerna Crime/Beast/Lucky13 mot SSL/TLS: http://www.youtube.com/watch?v=uP6np_oKVCk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s