®ättighetsalliansen mot internet

Jag försöker lägga mer tid på att umgås med mina barn och sitta mindre vid datorn, därför har det inte blivit så mycket bloggande sista tiden. Men efter vad som hänt de senaste dagarna måste jag bara skriva några rader.

En ny aktör dök plötsligt upp på upphovsrättsscenen, ®ättighetsalliansen (tidigare Antipiratbyrån). De öppnade dramatiskt med att skicka ett brev där de hotar att ställa Piratpartiet (PP) samt styrelseledamöter och andra ställföreträdare inför rätta om inte linan till The Pirate Bay (TPB) klipps.

I brevet påstås ungefär att TPB är en illegal fildelningstjänst och att PP därför måste klippa linan till dem. Två fel:

1. TPB är en helt annan sida idag än den var vid tiden för det ökända TPB-målet. Det mesta som då uppgavs vara olagligt är borttaget (varken torrent-filer eller någon tracker finns längre, kvar finns bara en sökmotor till magnetlänkar). En ny prövning har inte genomförts som klargör om dagens TPB är en illegal sida.

2. Är det verkligen olagligt att tillhandahålla internetuppkoppling till TPB? Även om det, mot förmodan, skulle visa sig att den nya sidan uppmuntrar till medhjälp till medhjälp, …, till medhjälp till upphovsrättsbrott? Mycket otillåten information färdas genom internet varje sekund. För mig känns det orimligt att hålla leverantörer av bredband ansvariga för vad som passerar i deras linor. Det vore ungefär som om Posten skulle hållas ansvarig när människor skickar paket med olagligt innehåll via dem. Rimligen är det då avsändaren som begår en kriminell handling, inte Posten. Det verkar till och med finnas lagar som skyddar Posten i sådana fall (budbärarimmunitet och meddelandeskydd). Sådana lagar borde också förlängas till att gälla internet. Tyvärr verkar utvecklingen gå åt motsatt håll. Alla paket ska öppnas, analyseras, kopieras och diarieföras innan de transporteras vidare över internet.

Om nu ®ättighetsalliansen skulle lyckas skrämma PP:s styrelse till lydnad påverkar det ändå inte TPB. Den sidan står inte och faller med PP:s uppkoppling och det borde firman bakom hotbrevet rimligen känna till. Deras uppsåt verkar istället vara att injaga fruktan hos individuella medlemmar ur styrelsen i ett etablerat svenskt politiskt parti – en allvarlig attack mot det demokratiska systemet – något som inte borde ses på med blida ögon. Jag har följt diskussionerna på PP:s webbsidor och brevet har verkligen lyckats skrämma upp några av personerna i styrelsen. De är oroliga för att bli ekonomiskt blottlagda för resten av livet, trots att allt de gjort sig skyldiga till är att engagera sig ideellt i det politiska livet. Något som folk borde uppmuntras till, inte avskräckas från.

Det här är mer än bara ett brottsmål, det är en slag i kampen för ett fritt och öppet internet.

Internet is free
Internet is freedom
Internet is freedom of speech

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Piratpartiet, Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ®ättighetsalliansen mot internet

  1. Svärm0r skriver:

    Väl talat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s