Svearikets vagga

Under 1981-1982 sände SVT en fantastisk TV-serie som ifrågasatte den allmänt vedertagna historien om det tidiga Sverige. Serien följer i den s.k. Västgötaskolans fotspår.

Del 1Skåneland utan förskoning
I den första delen av serien ”Svearikets vagga” tar Dag Stålsjö upp Skånes 300-åriga försvenskningsprocess, och Västgötaskolans historiska teorier.

Del 2Landet längesen – fimbulvinter
Vi såg i förra programmet hur den svenska historien, som ligger bara 300 år tillbaka i tiden, är förvanskad. Hur är det med den historia som ligger ännu längre tillbaka? Hur ser historien ut före det skrivna ordet?

Del 3Midvinterblot
Om storhögar och kultplatser i hednatidens Sverige.

Del 4Satta i hög
Om fornlämningar i Västergötland som återstår att gräva ut.

Del 5Kristningemarken
Om kyrkor i Svea rike.

Del 6Nyckel av järn
I den sjätte och sista delen av serien ”Svearikets vagga” berättade Dag Stålsjö bl a om järnframställning i Västergötland.

Se även [ Dag Stålsjö (Wikipedia), Dag Stålsjö (Blogg 1), Dag Stålsjö (Blogg 2) ]

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, konspiration. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svearikets vagga

 1. Неђељко Милосављевић skriver:

  Hej!
  Det är inte lätt att forska efter sina rötter, med fel inställning, baskunskapen på fickan.
  Nr.1 är vilket Svea rike man siktar, dvs, när Sverige blev ett enhetligt rike, kanske nån gång kring Berlinkongresen 1880-talet. Det är Svea rike som vi känner idag. Att forska längre tillbaka i tiden, den forskning kräver mera kunskap i hur man skall läsa det kulturarvet. Att klargöra hur det var förr borde inte vara svårt om man använder rätt verktyg, som underlättar hela processen. Dagens skolarbete är inte konstruerade för rätt lärande, de gör som andra har bestämt före Berlin Kongressen. De har givit oss riktlinje hur och vad skall läsas, många av dagens forskare är omedvetna till den grad att de bara lyder order, utan vidare. Vi har sett samma arbeten på alla möjliga projekt, de har samma mönster, allt är korrekt, med diffusa resultat som följd. Det är svaghet som vi måste finna oss i så länge vi följer i blindo direktiv utan ägna ställningstagande.

  Att forska som denna film visar, det hjälper inte mycket ambition om det inte görs med adekvata verktyg, det är bara nyproducerad repris som alla andra förr. Forntid är på allas läppar, men inte många förstår denna tid. Civilisation som står bakom denna tid har lämnat mycket värdefulla dokument efter sig, men tyvärr ingen kan tillvara ta detta meddelande. Dagens forskare hittar massor med ursäkter att de kan inte läsa som det står tex, på en Runsten och vidare. Jag säger igen rätt verktyg saknas vid Forntidsforskning. Mig ingen kan övertyga att bedriva Forntidsforskning med dagens Medier som ex; Svenska, Engelska, Tyska, Franska och så vidare, de medier är bäst lämpade för Turistguide i dagens samhällen.

  Här är inte fråga om något negativt ställningtagande för och eller. Att göra forskning bättre tillmäle använd rätt verktyg.
  Forncivilisationen hade sitt språk med vilket de skrev alla meddelanden, detta språk ingen forskare i världen använder,
  Varför? .

  Om forskarvärlden ville veta mera om forntid då, måste de använda de språk som gagnar forskningen. Denna serien har svävat över fornlämningar som främling i det okända, bortset programledarens ambition att göra någon stor story, men…
  det saknade mycket i själva upplägg av frågor som skall ge svaren, Mycket liten eller inget alls strukturen på den civilisation som de undersöker, hur är den byggd i grunden. Nästa forskning på samma tema, bör ledare vara mera påläst i ämnet, inte bara flitiga användandet av spadar, man bör, eller man måste kunna Runskriften om man vill säga nått viktigt för oss alla.

  Villkor, att kunna runor, det kräver lära de viktiga språken, de språk som är skrivna bara med Runskriften,
  Vänligen; Nedeljko Milosavljevic

 2. Неђељко Милосављевић skriver:

  Vad är ARKEOLOGI?
  Många tror, Arkeologi är att ta Hink och spade sen gå ut i naturen och börja böka. Det är inte sant, det är inte Arkeologi. Man behöver inte gå långa vägar att forska fornminnen är bland oss, det är bara läsa deras vittnesbörd om du kan. Det är inte Arkeologi som är dåligt rustade, samma gäller alla ämnen som har Forntid på sin schema. Klassiska ämnen har mycket viktig material i skriftform, om man inte kan läsa det skrivna budskapet då är bortkastad tid och rum för de aktivitet.
  Därför, jag säger till alla som har iole vett kan begripa vad är frågan om.
  vänligen, Nedeljko Milosavljevic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s