Mardrömmars Makt

Introduktion

Tidigare drömde politiker om en ljusnande framtid. Men drömmarna krossades. Människor förlorade tron på ideologier (kommunism/kapitalism/liberalism) och politiker sågs som redskap. Men politikerna har hittat ett sätt att återfå makten. Istället för att leverera drömmar lovar politiker nu att beskydda oss … från mardrömmar. De säger att de ska rädda oss från hemska faror som vi varken kan se eller förstå. Den farligaste av dessa faror är internationell terrorism. Ett mäktigt nätverk med osynliga sovceller utspridda över världen. Ett hot som måste bekämpas med ett krig mot terrorism. Men till stora delar består detta hot av fantasier. Hotet har överdrivits och förvrängts av politiker. Det är en mörk illusion som spridits oemotsagd till regeringar runt världen, säkerhetstjänster och internationell media. Det här är en serie som handlar om hur och varför denna fantasi skapats och vem den gagnar.

Så börjar första delen av BBC:s serie Mardrömmars Makt (The Power of Nightmares). Den borde ses av alla som över huvud taget uttalar sig om kriget mot terrorismen. Framför allt av den krympande skara som ännu underkastar sig illusionen.

Del 1 – Baby It’s Cold Outside

Del 2 – En Fantomseger

Del 3 – Skuggor i grottan

Sammanfattning

Både neokonservatism/neoliberalism (liksom radikal islamism) föddes ur idén att drömmen om det liberala samhället misslyckats med att bygga en bättre värld. Liberalerna hade redan genomfört sina reformer under 60- och 70-talet. De förväntade sig att kriminalitet, drogmissbruk, svartjobb och andra olagliga aktiviteter skulle gå ner. Men reformerna ledde till raka motsatsen och nu stod liberalerna handfallna. I denna situation trädde Leo Strauss adepter in. Strauss förklarade att liberalismens själva grundidé, tron på frihet, var orsaken till detta kaos. Den underminerade den gemensamma moraluppfattningen som höll ihop samhället. Gruppen av Strauss-adepter (Wolfowitz, Fukuyama, Perle osv) växte och satt snart i Vita Huset i positioner runt president Reagan. De ville ena folket genom att ge dem en gemensam mening.

Medlet för att ena folket blev att återskapa myten om Amerika som unik nation vars öde var och är att bekämpa världens ondska och sprida demokrati över världen. Myten behövde inte nödvändigtvis vara sann, det räckte att ena folket. Först användes Sovjet för att spela ondskan. Strauss neokonservativa falang blåste upp hotet från Sovjet och överdrev rapporter om hur många vapen de tillverkade. CIA avfärdade dessa rapporter som rena fantasier, men neo-folket lyckades till slut få in en av sina som chef för CIA (William J. Casey) vilket fick neo-gänget att gå segrande ur striden mellan myt och verklighet. Resten är historia vid det här laget. Filmen visar också hur tänkarna bakom Al-Qaida (Qutb m.fl.) resonerade och det märkliga är att deras tankegångar var närmast identiska med Leo Strauss… Se åtminstone del 1 innan du uttalar dig om kriget mot terrorismen nästa gång. Hela kriget är baserat på lögner och fantasier från början till slut. Men blodet som flyter är äkta.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, konspiration. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s