Du Ollonborre

År 1479 härjade ollonborrar i trakterna runt Bern. Sedan myndigheterna mot denna landsplåga begärt hjälp av biskopen i Lausanne, herr Benoît de Montferrand, beslöt sig denne att till ollonborrarna utfärda ett förvisningsbrev, som inför folket högtidligt lästes upp av en präst på kyrkogården i Bern:

Du oförnuftiga, ofullkomliga kreatur, du ollonborre

så började brevet.

Du vars släkt aldrig varit i Noaks ark! I namnet av min nådige herre och biskop av Lausanne, i kraft av den högtlovade treenigheten, …, bjuder jag eder, ollonborrar, alla i allmänhet och var och en i synnerhet, att vika från alla orter, på vilka växer och uppspirar näring för människor och boskap.

Brevet slutar med en kallelse till skadedjuren att, såvida de ej dessförinnan försvunnit, på sjätte dagen kl. 1 e.m. inställa sig inför den nådige herren av Lausannes domstol i Wivelsburg. Det lästes även från predikstolen, medan församlingen knäböjde, bedjande trenne Pater Noster och trenne Ave Maria.

Rättegången förbereddes med iaktagande av alla laga former. Dit hörde naturligtvis att de anklagade skulle ha en företrädare. Men då ingen av advokaterna i Bern ville åta sig ollonborrarnas kinkiga sak, fann biskopen på rådet att ur helvetet uppbesvärja skuggan av en för några år sen avliden, illa känd, sakförare vid namn Perrodet och ålägga denne att föra skadedjurens talan med samma flit som Perrodet under livstiden lagt i så många rättegångar till det dåligas försvar. Trots förnyade kallelser behagade dock Perrodet lika lite som sina klienter inställa sig. Efter utlupen fatalietid avkunnade biskopliga domstolen äntligen sitt utslag, som lydde på bannlysning i den heliga treenighetens namn över eder, förbannade ohyra, som kallas ollonborrar och ej ens kunna räknas till djuren.

Regeringen befallde underlydande myndigheter att noga inberätta den goda verkan bannlysningsdomen försporde*. Men, klagar en krönika från den tiden, någon verkan förspordes icke, och detta för våra synders skull.

Ur Medeltidens Magi av Viktor Rydberg. Något förkortad.

* Ålderdomligt ord som betyder ungefär erfara eller inhämta. Någon modern motsvarighet verkar inte finnas.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, humor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s