Monster och Tyranner

Ikväll läste jag en intressant artikel. Den handlade i vanlig ordning om världshändelserna, men den geniala biten var avslutningen:

Monster och Tyranner

År 1821 varnade John Quincy Adams för faran med att blanda in Amerika i utrikesaffärer: ”Moder Amerika ska inte söka utomlands efter monster att förgöra. Även om hon önskar frihet och självständighet för alla, garanterar hon den endast åt sig själv. Skulle Amerika beblanda sig med annan flagg än sin egen, även om det handlar om andra länders självständighet, skulle hon köra fast i ärenden som visserligen klär sig i hennes färger och frihet, men hennes medel skulle ändras från frihet till tvång… Hon skulle bli diktatorinna över världen, och samtidigt förlora sin själ.

Orden klingar kusligt profetiskt. Hur kunde Adams känna till konsekvenserna av att beväpna de mänskliga rättigheterna? Jo, eftersom ”doktrinen” endast är en täckmantel för maktbegär – och Amerikas grundare förstod riskerna med ett sådant begär alltför väl.

Idag, 190 år senare, är USA:s doktrin att genomsöka världen efter monster att förgöra. Doktrinen matar ett verkligt monster: Imperiet äter Moder Amerika inifrån; kropp och själ.

Det spelar ingen roll att den förment ädle Obama är ansvarig för ett sådant företag snarare än den förment korrupte G.W. Bush.

För att citera C.S. Lewis:

Av alla tyrannier är det mest förtryckande det som utövas för undersåtarnas bästa. Det kan vara bättre att leva under rövarbaroner än under allsmäktiga moralister. Rövarbaronens grymhet kan ibland slumra och hans snikenhet kan efter en viss punkt vara mättad: Men de som plågar oss för vår egen skull kommer att plåga oss utan gränser, för de gör det med gott samvete.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s