Schulz

EU-parlamentets nye ordförande, tysken Martin Schulz, ställde nyligen upp på en chatt via parlamentets facebooksida. Jag slängde iväg en snabb fråga i den stora högen av obesvarade frågor, och döm min förvåning när just min fråga besvarades.

Klicka på bilden för full storlek. Översättning.

Albert: ”Hej Herr Schulz, Vilket inflytande har lobbyister haft på ACTA? Och tycker du att lobbying är en demokratisk utmaning för EU?

Schulz: ”Lobbying är enormt på bägge sidorna, det är en del av vår politiska verklighet i det 21:a århundradet. För lagstiftarna innebär det ofta en chans att fördjupa sin kunskap om den allmänna debatten och förstå de olika intressena bättre. Som lagstiftare lyssnar vi och fattar våra beslut med fullständig ansvarsskyldighet mot våra väljare.

Chatten handlade om ACTA och i den frågan har folket i Europa samlat ihop en egen lobby. Men i de allra flesta andra frågor är det endast särintressen som lobbar och folket hinner inte ens uppfatta att en omröstning pågår. Bara några få frågor om året fångar folkets intresse, och det är inte tack vare byråkraterna i EU. Nej, det är helt och hållet eldsjälarnas förtjänst. De som tillbringar timme efter timme på sin fritid för att väcka opinion mot uppenbart galna lagförslag.

Jag menar att Schulz pratar i nattmössan när han säger att lobbying inte är ett demokratiskt problem.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Piratpartiet, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s