Makt AB

David Rothkopf är en amerikansk marknadsanalytiker och investerare som blev berömd för en större publik när han släppte boken Superclass där han beskriver hur den globala eliten är sammansatt och fungerar.

David Rothkopf

Om en månad släpper han uppföljaren Power, Inc: the epic rivalry between business and government and the reckoning that lies ahead. Ungefär; Makt AB: den eviga rivaliteten mellan näringsliv och stat och uppgörelsen vi har framför oss. Rothkopf har publicerat en sammanfattning av boken hos FT (passande nog krävs registrering för att läsa). Jag har sammanfattat vad jag uppfattar att boken kommer handla om nedan.

Det handlar om kapitalismens framtid och Rothkopf tror att framtiden kommer överraska.

Efter kalla kriget trodde många att de stora frågorna var lösta och att Milton Friedmans marknad* och privata sektor slutligen vunnit över Marx offentliga sektor. Fukuyama förklarade till och med att vi nått historiens slut. Men inte bara hade vi *inte* nått historiens slut, det visade sig även att vi nått en ny fas, de konkurrerande kapitalismernas fas. Han räknar upp fem versioner:

  • Ekonomisk darwinism (evolution) – Anglo-Amerikanska modellen.
  • Kinesisk kapitalism – (effektiv, men utan demokratiska värden).
  • Eurokapitalism – (starka sociala skyddsnät).
  • Utvecklingskapitalism – Indien, Brasilien med fokus på sociala agendor, demokrati och tillväxt.
  • Småskalig entrepenörskapitalism – Singapore, Gulfstaterna och Israel.

Rothkopf förutspår att en global konsensus (samtycke) kommer utvecklas där staten får större inflytande över marknaden, som i de asiatiska modellerna, medan han spår att den amerikanska modellen kommer förlora i inflytande. Anledningen är att den amerikanska modellen fått dåligt rykte pga omfattande missbruk av systemet och en snabbt krympande medelklass där (en stark medelklass har varit själva huvudargumentet för kapitalism).

G-20 är en sammanslutning av de 20 starkaste ekonomierna i världen. Men de flesta av dessa 20 länder har ekonomiska problem. Vi är på väg mot en G-0 värld (G-Zero World) där ingen stat dominerar globalt utan det istället finns många mindre maktcentrum (multipolär istf unipolär värld). Den globala ekonomin måste också anpassa sig efter dessa nya förutsättningar och han förutspår att den asiatiska modellen kommer gå vinnande ur tävlingen mellan de olika modellerna och att detta kommer medföra bättre levnadsstandard inte bara för eliten utan för en bredare medelklass. Han lyfter också fram den skandinaviska modellen med bättre kontroll över budget (än sydeuropa) och större ansvarstagande.

Jag återkommer snart med en mer pessimistisk spaning baserad på David Jonstads bok Kollaps.

*En ekonomiskribent beskrev det som: ”Marknadens osynliga hand kan inte fungera utan sin kompanjon, den osynliga knytnäven”.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Mystik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s