Kerubens Hymn

Jag lyssnade på religiösa låtar under julhelgen och fastnade för den finstämda Cherubicon, eller Cherubens Hymn, av Tchaikovsky.

Det är den primära änglasången i den ortodoxa kyrkan (och finns i flera varianter). Änglarna delas in i olika hierarkier.

Serafimängel med 6 vingar och flammande utstrålning

 Högsta hierarkin

  1. Serafim – Hierarkin av änglar som står närmast Gud. De har sex vingar och tack vare sin närhet till Gud påminner de om flammande eld.
  2. Cherubim – Dessa änglar har många ögon och står näst närmast Gud. De strålar av Guds ljus och visdom och av insikt i Guds mysterier. Namnet Cherubim betyder djup insikt och deras uppgift är att sprida upplysning.
  3. Thrones – Gudbärare. Bär upp Guds intellektuella tron (inom sig) och är osynligt förenade med Gud själv.

 Mellanhierarkin

  1. Dominions – Dominerar över änglarna under dem. De tjänar frivilligt och med glädje Gud och hjälper människor att kontrollera sina sinnen och styra över sin egen vilja och frestelser.
  2. Kraftänglar – Kallas så därför att de har makt över ondskan och att avvisa den ondes frestelser.
  3. Förtjänster – De här änglarna är uppfyllda av gudomliga förmågor för att snabbt kunna uppfylla den allsmäktige och omnipotenta Herrens vilja. De arbetar med mirakel och ger Guds helgon förmågor att utföra mirakel, som att bota sjukdomar och skåda in i framtiden. Dessutom stärker de människors tålamod så att de kan bära motgångar med värdighet och ödmjukhet.

Lägsta hierarkin

  1. Principaliteter – Har kommando över de lägre änglarna och kommenderar hur de ska uppfylla gudomliga direktiv. De leder universum, kungariken, prinsdömen, folk och nationer som alla har sin egen principalitet.
  2. Ärkeänglar – Kommer med goda bud och avslöjar Guds vilja till människor via de lägst stående änglarna. Det finns 13 ärkeänglar. Mikael, Gabriel, Rafael, Uriel, Selafiel, Jehudiel, Barachiel, Rakel, Jeremia, Anael, Jofiel, Zadkiel samt den fallne ljusbäraren och morgonstjärnan Lucifer. Många texter nämner bara de sju första av dessa (som då kan sammankopplas med varsin veckodag och planet) och katolska kyrkan endast de tre första medan protestanterna enbart nämner den allra första, Mikael.
  3. Änglar – Ordet ängel betyder budbärare och det är dessa lägst stående änglar som framför gudomliga budskap till människorna.

Ordningen på änglarna i mellanhierarkin varierar mellan olika källor. Se wikipedia.

Synaxis av de nio kroppslösa krafterna

De nio typerna av änglar kallas även de kroppslösa krafterna från himlen.

Inom Judaismen fanns ursprungligen 10 typer av änglar. Talet 10 har djup symbolisk betydelse inom judisk mysticism (Kabbala) där det representerar ordningsnumret för den första bokstaven i Guds namn (Tetragrammaton) i det hebreiska alfabetet. Det finns olika skrifter som listar dessa 10 änglaordningar. Inom den ortodoxa kristendomen finns 9 typer och siffran 10 fullbordas genom att kompletteras med själarna hos de som blir frälsta under lammets blod.

Kategoriseringen av änglarna gjordes av Dionysios i hans verk The Celestial Hierarchy.

Varje person tilldelas även sin personliga skyddsängel och i en del traditioner finns också ett familjehelgon (krsna slava).

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Etymologi, Historia, Musik, Mystik, Religion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s