Mysteriet Bernt Carlsson

I dagarna är Bernt Carlsson åter aktuell då han i förbifarten nämns i Birgitta Almgrens bok Inte bara spioner, visserligen inte vid namn, men personer på internet har listat ut att det förmodligen är han.

Men låt oss backa bandet till 21 december 1988. Carlsson var då biträdande generalsekreterare i FN och FN-kommissionär för Namibia. Han befann sig ombord på Pan Am Flight 103 när planet plötsligt sprängdes ovanför Lockerbie, Skottland. Bernt Carlsson var den mest prominente av passagerarna och självklart borde utredarna jobbat efter hypotesen att Bernt var målet för bombningen. Men något sådant spår använde sig utredarna aldrig av.

Dagen efter, den 22 december 1988, skulle Carlsson för FN:s räkning tagit över Namibia. Sydafrika hade precis skrivit under ett avtal om att ge upp ockupationen av landet. Carlsson hade i en TV-intervju varnat för att han tänkte åtala de länder och företag som under åratal stulit naturtillgångar från Namibia till ett värde av flera miljarder pund. Bland dem fanns diamantjätten De Beers, apartheidregimen i Sydafrika, Rio Tinto gruppen som ägde urangruvan Rössing och Irans regering (som än idag äger 15% av Rössing). Eftersom Carlsson dog blev det aldrig några åtal. Utredarna skulle ha kunnat börja leta efter misstänkta där..

Bernt Carlsson var dessutom generalsekreterare för Socialistinternationalen (världsomspännande sammanslutning av socialdemokratiska partier) och Olof Palmes särskilt utvalda protégé, tänkt att ta över partiet efter Palme. Misstankar finns också om att Carlsson kan ha varit informell kontakt (agent), eller till och med dubbelagent, för CIA/MI6 och/eller KGB/STASI.

Listan på misstänkta börjar bli lång nu. Men utredarna av Lockerbie-bombningen valde i stället att helt ignorera spåret Bernt Carlsson. Märkligt. Lika märkligt är att det idag finns så lite information tillgänglig om Bernt Carlsson. Han var trots allt en av Sveriges internationellt mest inflytelserika personer under mitten av 1980-talet fram till sin död. Jallai skriver (se nedan) att det verkar som att någon rensat Bernt Carlsson ur historien… så det är inte konstigt om du aldrig hört talas om honom. Det är inte meningen att du ska veta vem han var.

För mer information, se Anders Jallais blogginlägg om Almgrens bok. Läs även kommentarerna där.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, konspiration. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mysteriet Bernt Carlsson

  1. Jörgen Edlund skriver:

    Jösses… Ovanstående var nyheter för mig, men jag kan konstatera att Bernt Carlsson knappast var den förste promimente person att dö ombord på ett flygplan som utsatts för ett terrordåd (eller ”liknande”). Jämför med fördel det sätt på vilket den högeligen kontroversielle US-kongressmannen Larry McDonald var passagerare på KAL 007 den 1/9 1983, samtidigt som den notoriske US-Senatorn Jesse Helms samt Senator Steven Symms och kongresskvinnan Carroll J. Hubbard, Jr. fanns ombord på ”syster-flighten”
    KAL 015 – ett scenario som alltså kulminerade när sovjetiskt jaktflyg sköt ner det koreanska passagerarplanet KAL 007, efter att detta ”av misstag” kränkt sovjetiskt luftrum.

  2. Ping: 2 x 11 september | Jan Millds blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s