Konsten att starta en revolution i tre enkla steg

Revolutionerna i Östeuropa och den Arabiska våren kan ha verkat spontana. Men i själva verket var de välplanerade och alla följde samma mall. Möt en av männen som utbildade revolutionärerna, Ivan Marović. En 2½ minut lång instruktion utformad som en reklamfilm;

Titta igen och begrunda de tre stegen. Det ligger något beprövat och djupt seriöst bakom den glättiga ytan. Ett recept som kan användas om och om igen.

1. Gör politik hippt

Vanligt folk är inte intresserade av politik. Endast en liten andel, de som hellre läser ledarsidan än sportsidorna och TV-bilagan, är genuint intresserade. För att lyckas måste en revolution få med gemene man på tåget, från Lasse stryktippare till Idolmammor, då gäller det att göra revolutionen hipp. Skapa en hype runt ett ”varumärke”. Tänk anonymous och deras Guy Fawkes masker eller Marovićs knutna näve, som har en tendens att dyka upp vid varje ”folklig” revolution på sistone.

2. Få repressionen att arbeta för dig

Myndigheterna använder repression för att sprida rädsla. Genom att öka antalet människor som utsätts för repression urvattnas den.

3. Var vild och galen

Tiotusen människor som demonstrerar på gatorna är en nyhet. Tio personer som demonstrerar är ingen nyhet. Om de inte gör något galet. Har du bara tio personer till ditt förfogande, gör något roligt, galet och medryckande. Något som reflekterar samhällsproblemen på ett humoristiskt sätt. Så kan du nå fram till nyheterna.

Det är den korta historien. För en längre historia, se http://www.aeinstein.org/organizationsde07.html (passande nog översatt till exakt de språk som talas där dessa revolutioner ägt rum) Det är den skriften + de tre böckerna i serien ”Politics of Nonviolent Action” som legat till grund för revolutionerna som Marović förenklat till ovanstående tre steg. Se även följande video med Marovićs kollega, Srđa Popović;

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Dingding, Historia, humor, konspiration, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s