Zizek på Occupy Wall Street

Transcript, fritt översatt till svenska (ej komplett), av Zizeks tal 9:e oktober på Occupy Wall Street/Liberty Plaza.

Den slovenske filosofen Slavoj Zizek

… De kommer hävda att vi är oamerikanska. Men när konservativa fundamentalister säger att USA är en kristen nation, kom ihåg kristendomens budskap: den Helige Ande, en fri gemenskap av troende som förenas av kärlek. Vi här är den helige Ande, medan de där borta på Wall Street är hedningar som dyrkar falska Gudar.

Johannes 2:13. Jesus drev ut månglarna och penningväxlarna från templet.

De kommer hävda att vi är våldsamma, att vårt språk är våldsamt, ockupation osv. Ja, vi är våldsamma, men bara i den mening som Mahatma Gandhi var våldsam. Vi är våldsamma för att vi vill sätta stopp för den nuvarande utvecklingen – men vad är detta högst symboliska våld jämfört med det fysiska våld som krävs för att upprätthålla ett globalt kapitalistiskt system?

Vi kallas förlorare – men finns de verkliga förlorarna inte där borta på Wall Street? Och har de inte räddats av hundratals miljarder av era pengar? Ni kallas socialister, men USA har redan socialism för de rika. De hävdar att ni inte respekterar privat egendom – men spekulationerna på Wall Street, som ledde till kraschen 2008, förstörde mer surt förvärvad privat egendom än om alla vi här skulle förstöra egendom dag och natt i veckor. De hävdar att vi är drömmare. Men de sanna drömmarna är de som tror att saker kan fortgå som de är för evigt. Vi är inte drömmare. Vi vaknar upp ur en dröm som förvandlats till en mardröm. Vi förstör ingenting. Vi bevittnar bara hur systemet förstör sig själv.

Alla känner igen karikatyren när en katt når ett stup men fortsätter promenera trots att ingenting finns under. Först när den tittar ner och märker det, faller den. Det är vad vi gör här. Vi ropar åt killarna där på Wall Street – Hallå, titta ner!

Vi ropar åt killarna där på Wall Street - Hallå, titta ner!

I april 2011 förbjöds i Kina alla berättelser som innehåller alternativa verkligheter eller tidsresor. Det är ett gott tecken för Kina. Det betyder att människor där fortfarande drömmer om alternativ. Här tänker vi inte ens på förbud eftersom systemet undertryckt vår förmåga att drömma. Se på filmerna från Hollywood. Det är lätt att föreställa sig världens ände. En asteroid förstör allt liv osv. Men du kan inte föreställa dig slutet på kapitalismen. Så vad gör vi här? Låt mig berätta ett gammalt skämt från kommunisttiden.

En kille sändes från Östtyskland för att arbeta i Sibirien. Han visste att hans brev skulle läsas av censorer. Så han sa till sina vänner: Låt oss skapa en kod. Om brevet du får från mig är skrivet med blått bläck, är det sant. Men om det är skrivet med rött bläck, är det falskt. Efter en månad kom det första brevet, allt i blått. Det stod att allt är underbart här. Butikerna är fulla av god mat. Biografer visar bra filmer från väst. Lägenheterna är stora och lyxiga. Det enda du inte kan köpa är rött bläck

Det är så vi lever. Vi har alla friheter vi kan önska, men vi saknar rött bläck. Själva språket att formulera vår icke-frihet med. Sättet vi lär oss att tala om frihet, krig och terrorism m.m. på, förfalskar friheten. Och det är vad ni gör här: Ni ger oss alla rött bläck.

Det finns en fara. Bli inte kära i er själva. Vi har en trevlig tid här. Men kom ihåg: karnevaler är billiga. Det som räknas är dagen efter. När vi återvänder till ett normalt liv, består några förändringar då? Jag vill inte att ni ska minnas dessa dagar som – åh, vi var unga, det var vackert. Kom ihåg vårt grundläggande budskap: Vi tillåter oss att börja tänka på alternativ. Regeln är bruten. Vi lever inte i den bästa av världar. Men vi har en lång väg framför oss. Det är verkligen svåra frågor vi står inför. Vi vet vad vi inte vill ha. Men vet vi vad vi vill ha? Vilka sociala system kan ersätta kapitalismen? Vilken typ av nya ledare vill vi ha?

Kom ihåg: problemet är inte korruption eller girighet. Problemet är systemet som får dig att ge upp. Se upp, inte bara för fiender. Akta dig också för falska vänner som redan arbetar för att späda ut denna protest. På samma sätt som du får kaffe utan koffein, öl utan alkohol, glass utan fett, kommer de försöka förvandla detta till en harmlös moralisk protest.

Men anledningen till att vi är här är att vi fått nog av den värld där det räcker med att ge ett par dollar till välgörenhet när du pantar Colaburkar för att döva samvetet och må bra. Efter outsourcing av både arbete och tortyr, efter att äktenskapsbyråerna t.o.m. börjat outsourca vårt kärleksliv, inser vi att vi låtit även våra politiska uppdrag outsourcas – vi vill ha dem tillbaks.

Äktenskapet mellan demokrati och kapitalism är över

Vi är inte kommunister. Inte om kommunism innebär systemet som kollapsade 1990, kom ihåg att dessa kommunister idag förvandlats till de mest hänsynslösa kapitalisterna. I Kina idag har vi en kapitalism som är ännu mer dynamisk än den amerikanska, men den behöver inte demokrati. Vilket innebär att när du kritiserar kapitalismen, låt dig då inte utpressas till att stämplas som motståndare till demokratin. Äktenskapet mellan demokrati och kapitalism är över.

Förändringen är möjlig. Så vad anser vi idag vara möjligt? Se bara på media. Å ena sidan verkar allt vara möjligt inom områdena teknik och sexualitet. Du kan resa till månen, bli odödlig via biogenetik eller genom att spara din själ i ett datorprogram, ha sex med djur eller vad som helst. Men titta på områdena samhälle och ekonomi. Där anses det mesta vara omöjligt. Vill du höja skatterna lite för de rika säger de att det är omöjligt, vi förlorar konkurrenskraft. Du vill ha mer pengar till sjukvården: de säger omöjligt, det innebär en totalitär stat. Det är något fel på en värld där du blir utlovad odödlighet men inte kan spendera lite mer på vården. Vi borde kanske vända på koordinaterna för vad som är möjligt och omöjligt. Kanske kan vi inte bli odödliga, men vi kan ha mer solidaritet och tilldela mer resurser till vården.

Vi vet att människor ofta önskar något trots att de egentligen inte vill ha det. Var inte rädda för att verkligen vilja få vad ni önskar. Tack så mycket!

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s