Fotbollsmatchen som startade ett krig

I Jugoslavien byggdes spänningar gradvis upp efter Titos död 1980 och runt 1989 hade det accellererat utom kontroll till en smältdegel av nationalism, religiös identifikation, demonisering av andra folkgrupper och, till slut, krav på separation från moderlandet Jugoslavien. Detta fenomen gav till och med upphov till ett nytt ord: Balkanisering.

Den 13:e maj 1990 skulle en fotbollsmatch spelas mellan Dinamo Zagreb och Röda Stjärnan Belgrad på Maksimirstadion i Zagreb. Matchen gick omedelbart till historieböckerna trots att den inte ens startade, eller kanske just därför. När folk såg de kaotiska bilderna från Maksimir på TV och när de såg stjärnspelaren Bobans karatespark på en polis på löpsedlarna dagen efter började de inse att ett krig var oundvikligt. Några månader senare var kriget igång.

Jag har hittat ett gammalt videoband om matchen och fört över delar av bandet till internet, youtube. Talet är enbart på serbokroatiska, men man behöver inte förstå. Bilderna talar för sig själva.

Zagrebs supportrar kallar sig Bad Blue Boys och är följdaktligen klädda i blått medan Röda Stjärnans supportrar kallar sig Delije (hjältar) och är klädda i rött. Politiskt stödde BBB en Kroatisk separation medan Röda Stjärnans supportrar motsatte sig detta. Den jugoslaviska supporterpolisen som bevakade matchen anklagades av kroaterna för att ta ställning mot dem och låta Röda Stjärnans supportrar hållas utan att ingripa.

Tre minuters nyhetsinslag som sammanfattar händelserna (inklusive stjärnspelaren Bobans berömda karatespark på en jugoslavisk polis 1:19 in):

Längre inslag med bitvis samma bilder som ovan, men med mer sammanhang och en analytisk kommentator.

Samma händelse filmad med en annan kamera (som jag förstod det höll detta filmteam på med att spela in en dokumentärfilm om fotbollssupportrar vid tidpunkten).

Klipp från dokumentären om fotbollssupportrar som filmteamet höll på att spela in (se ovan).

Om du kan serbokroatiska kan du även titta på följande video för intervjuer med supportrar från bägge lagen innan matchen.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, Politik, Sport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s