Just nu i Kosovo

De flesta har nog ingen aning om vad som händer i Kosovo eftersom media inte nämnt det med en enda bokstav, men just nu pågår ett laddat lågintensivt krig mellan serberna där och Nato.

Bakgrund

Frågar du en alban och en serb om den historiska bakgrunden kommer du garanterat få två historier. Även om du frågar två olika serber får du två olika historier. Men kortfattat, förhoppningsvis utan att stöta mig med någon, började det med upplösningen av Romarriket. Först delades riket, efter kejsare Thedosius död år 389, i två delar; Västrom och Östrom (Bysantinum). Under 500-talet började slaviska, bulgariska och avariska folk gå till angrepp, de härjade ända ner till Konstantinopels murar och omkring 620 slaviserades Balkanhalvön definitivt då serber och kroater slog sig ned i nordvästra delen av Balkan. Bysantinum efterträddes gradvis av det medeltida Storserbiska riket med högsäte en bit söderut, i det som idag kallas Kosovo och det hade sin glansperiod under 1300-talet. År 1389 besegrades hela den serbiska armén av Ottomanerna vid det berömda slaget på Trastfältet och det blev inledningen på 500 år under det Ottomanska riket. Inom det Ottomanska riket var Kosovo en egen Vilajet (provins) som sträckte sig över ett större område än dagens Kosovo. Vilajeten delades upp i fyra Sandjaker (distrikt), Prizren, Skopje (Üsküp), Novibazar och Dibre (Debar) och huvudstaden var Üsküp (som idag ligger utanför Kosovo). Indelningen och gränserna var flytande under dessa 500 år (kallades t ex en tid för Rumelia som då hade Monastir/Bitola som huvudstad) men det definitiva slutet för Ottomanska riket kom i alla fall 1912 och Kosovo blev då en provins i det nyligen självständiga Serbien. Efter första världskriget fick Serbien ytterligare en autonom provins, Vojvodina som tidigare varit en del av Dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Under andra världskriget blev Kosovo under några år en del av Mussolinis Storalbanien och efter andra världskriget åter en provins i Serbien, som då blev en delrepublik i Titos Jugoslavien. Under 1990-talet föll Jugoslavien samman och delrepublikerna blev självständiga nationer. Med ett undantag, Kosovo, som alltså inte var en delrepublik utan en autonom provins (liksom Vojvodina i norr). Om dessa två provinser ska bli självständiga diskuteras än i dag, utan större framgång.

Karta från 1999

Nato ingriper

1999 startade Nato en bombkampanj mot det som var kvar av Jugoslavien, det officiella skälet var att det var humanitära bombningar för att skydda albanerna i Kosovo. I efterhand har indicier framkommit som pekar på att detta inte var hela sanningen. Hur som helst resulterade bombningarna i att Kosovo efter kriget administrerades av FN under resolution 1244, men fortfarande som en formell provins i Serbien.

”War against a foreign country only happens when the moneyed classes think they are going to profit from it.”
— George Orwell

Självständighet

År 2008 utropade albanerna trots detta självständighet som har erkänts av vissa stater i FN, men inte alla. Nu i september 2011 är det 84 av 193 stater (194 om man räknar Palestina) som erkänt självständighetsförklaringen, strax under hälften. Serbien har inte erkänt och enligt dem ska Kosovo fortfarande administreras av FN under 1244. Vojvodina i norr har inte utropat självständighet, men de har fått tillbaka sin status som autonom provins (som togs bort av Milosevic).

Administration

Kosovo administrerats av en alfabetssoppa, UNMIK (FN), KFOR (Nato), EULEX (polisstyrka från EU), KPS/ROSU (kosovoalbanska polisen) mm. Den självständiga albanska regeringen håller till i Pristina och Serbiens huvudstad är Belgrad. Just nu hålls förhandlingar mellan Pristina och Belgrad rörande praktiska frågor, som tex tull mellan Serbien och Kosovo.

KFOR tittar på medan serberna förstärker barrikaden vid den ena tullstationen

Uppblossande spänning

Tyskt bepansrat fordon för att bryta igenom barrikaderna

I södra delen av Kosovo är den stora majoriteten albansk, men det finns en liten landremsa i norra Kosovo där majoriteten fortfarande är serbisk. Serberna i norra territorierna har upprättat parallella institutioner med egen skola, eget rättsväsende, egna sjukhus osv. Regimen i Pristina vill nu ta kontroll även över norra Kosovo och det har skapat spänningar. I förhandlingarna har man kommit överens om att tullarna ska skötas av EULEX men i fredags skickade Pristina in sina egna tulltjänstemän till passage 1 och 31 (Jarinje ”Getporten” och Brnjak). När serberna fick reda på planerna blockerade de alla vägar så att inget kan passera genom tullarna (och ingen tullavgift gå till Pristina). De har dessutom barrikaderat alla vägar mellan centrala och norra Kosovo. Just nu är det ställningskrig med serber som bemannar barrikaderna dygnet runt och KFOR (Nato) som väntar på tillfälle att riva barrikaderna. Tyskland har precis skickat två specialbyggda pansarfordon (DAX Pioneer) för detta ändamål. Eftersom det inte går att komma fram används helikoptrar för att flyga in tulltjänstemännen till de barrikaderade tullstationerna. KFOR har också släppt ned flygblad från helikoptrar över serberna. Budskapet i flygbladen är att barrikaderna är olagliga och kommer att avlägsnas.

KFOR släppte flygblad och serberna gjorde egna flygblad

Serberna svarade med att trycka upp egna flygblad och dela ut till KFOR. Dessutom dansade de folkdans och bjöd de tyska KFOR soldaterna på en traditionell surkålsrätt (tyskarnas smeknamn är ”krauts” eftersom de gillar surkål, sauerkraut). De har också arrangerat spontana teaterföreställningar mm vid barrikaderna.

Surkål serveras genom taggtråden

198 metoder

Varför skriver jag detta? Jo, för dessa metoder är som tagna ur skolboken för icke-våldsamt motstånd (skolboken skrevs för övrigt av Gene Sharp där han listar de 198 metoder som använts i varenda revolution på sistone). Det vore i så fall inte första gången just serber använder dessa metoder. De delar till och med ut blommor till KFOR, precis som de gjorde när Milosevic störtades.

Splittring med Belgrad

Dagen före tulltjänstemännen fick den politiska eliten i Belgrad en rejäl utskällning av den ryske ambassadören. Han kritiserade dem för att de inte gör någonting för att försvara sitt territorium. Efter detta uttalande har även serberna som bor i Kosovo splittrats från Belgrad. De känner sig övergivna av regeringen. Barrikaderna sägs vara organiserade av dem själva tillsammans med den politiska oppositionen i Serbien. Den sittande regeringen har ingenting med detta att göra. Idag gick det så långt att en journalist från statstelevisionen RTS slängdes ut från norra territorierna efter att RTS i ett nyhetsinslag beskyllt serberna där för att orsaka spänningar. Rykten cirkulerar också om att Ryssland ska vara inblandat på något sätt, utan samtycke från officiella Belgrad. Enligt en opinionsundersökning som citeras på twitter är det fler serber som idag ogillar president Tadic än det var som ogillade Milosevic när han störtades i oktober 2000..

Fortsättning följer.

Uppdateringar

2 oktober 08.00, Nu har serber blockerat vägen till Jarinje även från andra hållet, från centrala Serbien, utanför området KFOR får röra sig inom.

1 oktober 12.00, Jarinje har öppnat för passage. Dock har serberna blockerat vägen 200 m utanför KFOR-zonen så det går inte att passera ändå. Just nu är en massiv KFOR-trupp på väg mot Zubin Potok. Förmodligen för att riva en barrikad där.

30 september 17.00, Nato har tvingat bort alla journalister från området runt Jarinje, sedan gick de ut med en varning om att de kommer skjuta alla som närmar sig barrikaderna. Dödande skott direkt, inga varningsskott.

30 september 16.00, Spänningen tilltar. Nato har utvidgat sin zon vid Jarinje så att den nu även går över en serbisk kyrkogård. Flera gravstenar har förstörts. En representant för FN har försökt tala med Nato utan framgång. Han hotades och kördes bort. Under eftermiddagen har Nato placerat ut krypskyttar på alla höjder runt Jarinje. Den albanske polischefen meddelade att barrikaderna kommer tas bort. Serberna visar inga tecken på att ge upp. Det kan bli farligt senare ikväll och under helgen. Ryssland har varnat Nato från att ta ställning. I deras mandat ligger att de ska vara neutrala, vilket uppenbarligen inte är fallet längre.

29 september 14.00, Säkerhetsrådet kom inte överens.

29 september 08.00, Lastbilschaufförerna har släppts, de fick böter på 250 €. KFOR har försökt rensa undan bevis för att de använde skarp ammunition vid Jarinje. Men serbisk polis har redan samlat in bevis och de vägrar lämna över materialet till KFOR av rädsla att det skulle ”råka” försvinna. Igår fördömde både USA, EU och Tyskland var och en för sig ”attackerna” mot KFOR men inte ett ord sades om att KFOR öppnat eld mot obeväpnade demonstranter. Det är oklart vem som kommer att utreda incidenten. EULEX kan inte göra det utan tillstånd från NATO som i sin tur gör egna interna utredningar. Men gruppen som utreder ärenden åt NATO i Kosovo är KFOR, vilket skulle innebära att KFOR  i så fall kommer att utreda sig själva.

28 september 15.00, Ett gäng med serber har attackerat 6 st albaner som arbetade vid floden i Mitrovica. Serberna i norr fruktar nu vedergällningsattacker från albanska sidan och KFOR har förstärkt trupperna i Mitrovica. Det är ännu inte klart om den skett någon blockering av internet, kan ha naturliga orsaker (internet nere i delar av Serbien). FN:s säkerhetsråd ska hålla ett extrainkallat möte ikväll pga situationen i Kosovo.

28 septemer 14.00, Kosovos ISP:er (internetleverantörer) rapporteras de senaste dagarna ha blockerat samtliga serbiska nyhetsstationer utom Blic, B92 och Vecernje Novosti.

28 september 12.00, De planerade samtalen mellan Belgrad och Pristina ställs in pga oroligheterna. Är det någon som inte vill att samtal ska föras som såg till att oroligheterna inträffade kanske?

28 september 08.00, Under kvällen fortsatte ryktesspridningen och det sedvanliga ordkriget. Det har i alla fall kommit fram att det inte enbart var gummikulor och att det var amerikanska och tyska KFOR soldater som var inblandade. Det är ännu oklart om serberna kastat någon bomb. Ögonvittnen säger att de kastade några stenar och några bengaler men ingen bomb, runt 13 igår. Efteråt har det varit lugnt. Under morgonen avfyrade någon skott från södra Mitrovica mot serbiska arbetare vid floden Ibar som delar staden. Ingen skadades.

27 september 16.30, En av ambulanserna som transporterade skadade till sjukhuset utsattes för beskjutning från KFOR. Det är bekräftat av ögonvittnen. Två polisfordon från EULEX ska ha vandaliserats i Mitrovica. Från sjukhuset bekräftas att några av patienterna skjutits med skarp ammunition (och några med gummikulor), två av patienterna är så allvarligt skadade att de måste opereras. Tre helikoptrar med förstärkningar till KFOR har anlänt till Jarinje senaste timmen.

27 september 14.30, Flera hundra serber har nu återvänt till Jarinje efter att först ha flytt undan beskjutningen från KFOR.

27 september 13.00. Sjukhuset i Mitrovica efterlyser blodgivare. Alla blodtyper behövs. Fyra KFOR soldater sägs också ha skadats av en hemmagjord bomb (IED, molotov coctail?), medan andra källor säger att inga KFOR soldater har skadats.

27 september 12.00, Runt 1000 obeväpnade civilpersoner ringade in tyska KFOR-soldater vid Jarinje och tyskarna svarade med att öppna eld med skarp ammunition (vissa källor anger gummikulor) rakt in i folksamlingen… Hittills ska sex civilpersoner blivit allvarligt skadade och ett tiotal lätt skadade.

27 september 08.00, KFOR attackerade under morgonen barrikaden vid den ena alternativa vägen. Ingripandet var brutalt med tårgas och serber som försvarade barrikaden bakbands och blev nedlagda på marken innan de arresterades. Just nu är läget mycket spänt med folk som strömmar till platsen. Serberna refererar till andra världskriget (eftersom tyska soldater är med och serberna stred mot tyskarna under andra världskriget på samma plats).

26 september 20.00, KFOR började riva den ena barrikaden vid Jarinje vid 18.00 och tog ner en serbisk flagga. De verkar ha backat tillbaka nu och serbiska bulldozers har byggt upp en ny barrikad några meter därifrån.

25 september, Under helgen har det varit lugnt, folk har fortsatt bemanna barrikaderna och inget mer försök har gjorts att riva dem. I fredags bröt ett slagsmål ut i Mitrovica men det var inte relaterat till barrikaderna.

23 september, 17.30 Det meddelas att chaufförerna kan hållas fängslade upp till en månad, men de får förmodligen gå upp i rätten nästa vecka redan.

23 september, 15.30 KFOR försökte bryta igenom barrikaden vid basen i Jarinje för att ta sig till den alternativa vägen. Serber lade sig på vägen och KFOR har dragit sig tillbaka, för tillfället.

23 september, 12.00 Den politiska oppositionen i Belgrad annonserar att en stöddemonstration för norra Kosovo kommer hållas i Sremcica (södra Belgrad) kl 19.00 ikväll.

23 september, 9.00 De 13 chaufförerna ska ställas inför domstol i Vucitrn idag. Rexhepi sa att KFOR ska avlägsna barrikaderna men Frankrikes ambassadör i Pristina säger till tidningen Blic att han inte känner till några sådana planer medan en representant för EULEX säger att ”alla alternativ är på bordet”, utan att specificera vad det innebär. Enligt Blic ska den ena alternativa vägen ha byggts i november förra året medan den andra byggts denna vecka.

22 september, 23.00 Nu är den alternativa vägen öppnad igen (hur länge?). Enligt twitter ska serberna dessutom under kvällen ha byggt ytterligare en alternativ väg runt KFOR-basen.

22 september, 20.45 Serber har rest upp barrikader runt KFOR-basen nära den alternativa vägen vid Jarinje (förmodligen för att blockera KFOR och ta bort taggtråden).

22 september, 20.05 KFOR har spärrat av den alternativa vägen runt Jarinje med taggtråd.

22 september, 15.00 Pristinas inrikesminister Bajram Rexhepi anklagar officiella Belgrad för att i hemlighet ligga bakom barrikaderna i norr.

22 september, 14.00 En serb ska ha kastat sig framför ett italienskt KFOR-fordon för att hindra passage vid Zvecan och fått lättare skador.

22 september. Enligt twitter ska serbiska maskiner jobbat hela natten mot torsdagen med att bygga en ny väg för att kringgå KFOR-basen och den barrikaderade tullstationen i Jarinje.

21 september arresterades 13 serbiska lastbilschaufförer av den albanska polisen. Lastbilarna transporterade blymalm från Trepca-komplexet i norra Kosovo till ett smältverk i Schweiz. EULEX har försökt men inte tillåtits ta över ärendet, inte ens titta på filerna vilket gjort dem irriterade. Chaufförerna har inte släppts än.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Historia, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s