Kapitalismens uppgång och fall

John Gray hade en intressant artikel hos BBC här om dagen om hur kapitalismen dödade borgerligheten. Den slovenske filosofen Slavoj Zizek har skrivit massor om samma ämne men John Gray sammanfattar det välformulerat och lättförståeligt och jag tänkte i min tur komprimera det ännu mer, på svenska.

Marx hade fel om kommunismen men förutsåg med närmast profetisk förmåga kapitalismens fall.

Som en oväntad sidoeffekt av den pågående finanskrisen menar fler och fler att Marx hade rätt, inte om den misslyckade kommunismen men väl om hans analys av kapitalismen.

Bär fröet till sin undergång inom sig

Marx menade att kapitalismen har en inbyggd instabilitet som tenderar att generera större och större svängningar som till slut leder till dess undergång. Han trodde att kommunismen skulle ta dess plats och vara både mer produktiv och mer human. Marx hade fel om kommunismen, men hans förutsägelse om kapitalismens uppgång och fall ser ut att besannas. Vidare förutsåg han – med närmast profetisk förmåga – hur kapitalismen skulle förstöra sin egen sociala grund, medelklassen.

Försvar

Kapitalismens försvarare menar att den ger allmänheten förmåner som på Marx tid endast åtnjöts av borgarna. Den breda medelklassen har fått både kapital, hyfsad säkerhet och frihet. Under Marx 1800-tal hade den stora massan ingenting. Kapitalismen har givit oss ett välfärdssamhälle där vem som helst kan välja sin karriär och folk inte behöver leva från månad till månad på en osäker lön. Med besparingar, bostäder och pensioner kan människor planera sina liv utan rädsla. Ingen behöver uteslutas från ett borgarliv under kapitalismen.

Attack

Men de senaste 30 åren har kapitalismen inneburit det rakt motsatta i hela västvärlden. Folk vet inte om de får behålla jobbet. Den enda värdefulla besparingen är bostaden, som när som helst kan tappa i värde. Endast en liten minoritet kan räkna med en pension som går att leva på och fler och fler lever på marginalerna från månad till månad utan att känna sig trygga inför framtiden. För ungdomar är situationen än värre. De måste skuldsätta sig för skaffa sig den utbildning som krävs för att få jobb. Genom att vara skuldsatta från ruta ett är utsikterna att kunna samla ihop några besparingar små. För majoriteten i dagens västvärld väntar en otrygg framtid på marginalerna, oavsett ålder. Samtidigt som medelklassen har berövats säkerheten i ett borgarliv har kapitalismen även gjort de tidigare borgarna överflödiga. Den fria marknaden undergräver själva förutsättningarna för ett borgarliv.

Marknadens vilda svängningar gör att ingen kan förutspå vad som kommer att vara värdefullt imorgon. Det finns ingen trygg hamn. Till och med stater är skuldsatta upp över öronen. Oavsett alla tillfälliga lösningar finns bara ett sätt att bli av med skulderna. Att trycka mer pengar och höja inflationen. En process som kommer att bli plågsam.

Kapitalismen har lett till en revolution, men inte den som Marx förutsåg. Han menade att kommunismen skulle döda borgerligheten, men det blev kapitalismen som gjorde jobbet.

Kapitalism med ett humant ansikte

Går vi tillbaka till Zizek så menar han att det trots allt detta finns ett starkt argument kvar för kapitalismen. Nämligen att alla länder som gått över till kapitalism förr eller senare blivit demokratiska med en grundläggande respekt för mänskliga rättigheter. Kapitalismen har haft ett humant ansikte. Men inte ens det är sant längre. De länder som idag går allra bäst, som Kina och Singapore, använder en optimerad form av kapitalism med ett asiatiskt ansikte. Den är så effektiv att även demokratin blivit överflödig.

Nemesis

Vi har blivit invaggade i en föreställning om att vi nått historiens slut och att den liberala kapitalismen är det perfekta systemet. Det är enklare att föreställa sig jordens undergång än kapitalismen ände. Ändå är det precis vad vi ser framför näsan. Den stora frågan är vad som ska komma efter… det börjar bli hög tid att fundera på det.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Dingding, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s