Stratfor om Norge

Jag tänkte först inte skriva något mer om Norge eftersom jag inte ville sprida massmördarens manifest. Men nu är det redan allmänt känt.

Det bästa som skrivits om det spektakulära och ofattbart tragiska dådet i Norge kommer från Stratfor. Stratfor är en analysfirma som producerar professionella analyser som inte är menade att läsas av allmänheten. De riktar sig till ambassadpersonal, utrikesministrar och liknande. B92 har återpublicerat analysen med tillstånd. Klicka på länken ovan för att läsa analysen. Här kommer en sammanfattning.

Bomben

Gärningsmannen (GM) använde hyrbilar (från Avis). En av dem lastades med en hemmagjord bomb tillverkad av 950 kg konstgödsel + diesel (ANFO). Inom militären kallas en sådan hemmagjord bomb för IED (Improvised Explosive Device) och en fordonsburen IED blir på engelska Vehicle-Borne IED, VBIED.

Motiv

GM skriver i sitt manifest, liksom Oklahoma-bombaren McVeigh, att hans attack innebär början på en större kampanj. I GM:s fall skulle kampanjen handla om att ”befria Europa från Marxist-orienterade regeringar”. GM utförde attacken själv, även om han påstår att det finns andra ”celler”. En sak är säker, Norge, EUROPOL och USA kommer göra allt som står i deras makt för att avslöja dessa celler, om de existerar.

Kampanjen

Kampanjen som GM förväntar sig är indelad i tre faser:

  1. 1999-2030; Cell-baserade chockattacker, sabotageattacker med mera.
  2. 2030-2070; Samma som ovan men med större celler/nätverk, beväpnad milis.
  3. 2070-2100; Pan-Europeiska coup d’etats, deportation av Muslimer och avrättningar av förrädare?!
Beräknat slutdatum för kampanjen anges som 2083, 400 år efter Slaget vid Wien, +/- c:a 20 år.

Radikalisering

Enligt manifestet radikaliserades GM av en ”serbisk krigsförbrytare” (SKF) som han träffade första gången i Liberias huvudstad Monrovia (där SKF höll sig undan Haagtribunalen). GM, SKF  och fem personer till ska enligt manifestet ha startat en slags orden i London 2002 där GM bildade en egen cell.

Riskfyllt köp

GM ska ha försökt köpa vapen av kriminella i Prag och enligt Strafor var detta den största risken han utsatte sig för under förberedelserna. De kriminella kunde ha ”golat” på honom där och då (det var precis vad som hände en Jihadist-cell i Seattle i juni 2011). Vapenköpet misslyckades, men även om det hade lyckats hade han utsatt sig för ytterligare risk under transporten genom Europa från Tjeckien till Norge. Som en plan B hade han anmält sig till en skytteklubb i Oslo och som medlem i klubben kunde han köpa vapen på laglig väg (även om köpet då registrerades).

Andra svagheter

Förutom incidenten med skjutvapnen utsatte han sig även för risk när han anskaffade kemikalier till sin IED. På grund av denna risk skapade GM en täckhistoria genom att starta ett företag som sysslade med biodynamisk odling och låta företaget hyra en farm. Företaget kunde köpa in stora mängder konstgödsel utan att väcka uppmärksamhet och farmen utnyttjades även till att experimentera med konstgödselblandningen.
GM exponerade sig också för risk när han spionerade på sina mål. Han nämner inga detaljer om hur detta gick till i manifestet. Något att utreda för myndigheterna.
Han nämner också i manifestet att stegen han vidtog under planeringen skulle varit mycket svårare om han vore utlandsfödd Muslim. Detta understryker ett problem myndigheterna har när misstänkta profileras baserat på deras etniska tillhörighet eller nationalitet.

Ensamvargen

Modellen med en operation utförd av en ensamvarg utgör ett problem för myndigheterna. Det kan vara svårt att avgöra ensamvargens intentioner innan han agerar. Om flera terrorister opererar i en cell är chansen större att någon i cellen får kalla fötter, att myndigheterna snappar upp kommunikation mellan medlemmar i cellen eller att myndigheterna lyckas placera en informatör inuti cellen.
Ensamvargen kan flyga solo under säkerhetspolisens radar.
Bakgrunden kan också variera. Ensamvargen kan vara politiskt motiverad, religiöst motiverad eller allmänt mentalt instabil.

Perfekt storm

GM kombinerade en rad egenskaper som tillsammans skapade en perfekt storm, en tragedi utan motstycke. Han var kapabel, radikaliserad, relativt intelligent och extremt disciplinerad. Stratfor menar att denna kombination är ytterst sällsynt. De jämför med andra ensamvargar som t.ex. den muslimska konvertiten Nicky Reilly som utförde ett högst amatörmässigt försök till terroristattack (misslyckad självmordsbomb mot restaurang).
Stratfor menar också att GM sticker ut från andra terrorister genom att han överlevde attentaten och har för avsikt att utnyttja rättegången som en plattform för att sprida sitt politiska budskap.

Slutsats

GM:s manifest är en instruktionsbok för hur en ensamvarg utför ett terroristattentat. Det kan utnyttjas av alla möjliga personer. Även folk som inte alls delar GM:s politiska övertygelse. Myndigheterna behöver inte bara oroa sig för ”copy-cats”. De måste noggrant analysera svagheterna i GM:s attackmodell och adressera dessa innan dessa instruktioner används igen.

Mitt personliga tillägg

Åsikterna ovan kommer från proffs. Min personliga åsikt är att det är viktigt att attentaten i Norge inte används som slagträ för att ytterligare avancera det Orwellianska övervakningssamhället. Inte ens DDR på steroider hade kunnat stoppa GM. Han var en ensamvarg och kommunicerade inte med några medhjälpare. En sådan person går inte att stoppa ens med ett totalövervakningssamhälle. Om GM inte kommunicerar med några medhjälpare finns ingenting att avlyssna (om man inte sysslar med tankeläsning). Vi vill inte ha ett övervakningssamhälle och ett sådant skulle ändå inte ha stoppat GM. Värna om medborgarnas frihet och integritet. Det är viktigare nu än någonsin.
Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Politik, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stratfor om Norge

  1. Ping: Hacket mot Stratfor « Arkeoblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s