#AntiSec

Bakgrund

De senaste dagarna har hackergrupperna LulzSec och Anonymous gått ihop. Anonymous startade som en stödgrupp till WikiLeaks och LulzSec startade någon slags allmänt krig mot myndigheter och storföretag runt hela världen. Deras korståg varade i 50 dagar innan de plötsligt upplöstes. Förmodligen gick det till så att någon d0xade dem (avslöjade medlemmarnas identiteter). LulzSec svarade kort därpå med att avfärda d0xningen. Men ändå upplöstes de dagen efter. Nu har de som sagt gått ihop med Anonymous och startat kampanjen #AntiSec. Nyheter om den kampanjen återfinns på cyberwarnews.info. En riktig dokusåpa fast i ”cyberrymden” alltså.

Cyber War

Låt oss titta på det här ur en annan synvinkel. Jag skrev tidigare om Bilderberggruppen. De två senaste åren har ”cyber warfare” stått högt upp på deras diskussionslista. Kort efter att det diskuterades första gången (2010) bildade Obama ett ”Cyber Command”. En särskild avdelning inom miltären som ska ägna sig åt elektronisk krigföring över internet. Detta var i Maj 2010. Ett par månader senare släpptes masken Stuxnet lös. En mask som av allt av döma skapades av just detta Cyber Command (masken testades sen i Israel innan den släpptes lös att attackera Iran).

Inte nog med att man nu har ett Cyber Command. I ett uttalande tar Cyber Command till och med sig rätten att attackera med konventionella vapen ut i fall de utsätts för en Cyber Attack. Men de har ju själva precis attackerat Iran med en Cyber Attack. Tänk om Iran hade haft samma policy. Det skulle spåra ur totalt och det visar hur oproportionerlig Cyber Command:s policy är.

Vilken agenda?

Det är i alla fall tydligt att det finns en Cyber Security agenda och de aktuella attackerna från LulzSec och Anonymous tjänar egentligen bara ett syfte. De kan användas som ursäkt för att snabbare avancera USA:s Cyber Security agenda. Jag tror inte att Anonymous eller LulzSec har infiltrerats av agenter från US Cyber Command (även om det inte kan uteslutas). Men de springer deras ärenden, oavsett om de är medvetna om det eller ej. Attackerna hjälper bara US Cyber Command att avancera sin agenda snabbare.

Fredliga protester

Personerna bakom #AntiSec borde istället förbereda sig för fredliga protester. Peka ut vem som är fienden. Analysera hans styrkor och svagheter. Sedan finns ett antal punkter man kan gå vidare med. En del punkter fungerar bra över internet. Man behöver inte använda alla 198 punkter. Se det som ett smörgåsbord där man kan välja och vraka mellan de metoder som passar bäst i just det här fallet. I protesterna i Belgrad som ledde till att Milosevic störtades valdes 50 av punkterna ut som man sen gick vidare med att implementera på olika sätt. Dessa personer leder idag nätverket Canvas som kan anlitas för att skräddarsy protesterna till just ditt case. De här personerna är experter. Enligt följande intervju är det viktigaste att:

”ha en detaljerad analys av regimens styrkor och svagheter, använda humor för att driva med ledaren och utropa varje seger högt för att bygga momentum. Det viktigaste är att bryta kopplet av rädsla som autokrater har över sin befolkning och göra det klart att det finns ett trovärdigt alternativ.”

”När momentum byggts upp är nyckeln att hålla trycket uppe, agera oförutsett och använd låg-risk-taktiker för att undvika våldsam konfrontation”

Om Libyen säger han att:

”De libyska rebellerna gjorde allting rätt i början av resningen, men de borde skiftat taktik till generalstrejk för att stoppa oljeproduktionen istället för att eskalera till en väpnad konflikt, som startade ett än så länge svårförutsägbart inbördeskrig.”

Det skulle vara intressant att höra vad en professionell organisation som Canvas skulle ha att säga till Anonymous och LulzSec. Vad är det de vill åstadkomma? Vilka kämpar de emot? Vad är deras motståndares svagheter och styrkor? Än så länge verkar de mest attackera random sajter och publicera läckor därifrån. Visserligen har de byggt upp ett momentum. Men vad händer nu? Vad är målet med operation #AntiSec?

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Politik, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s