Unga och demokrati

Tidningarna skriver idag om den undersökning som visar att 26 procent av svenska 18- till 29-åringarna tycker ”det vore mycket eller ganska bra med en stark diktatorisk ledare som inte behöver bry sig om riksdagen eller val” och var femte kan tänka sig att rösta på en politiker som erbjuder dem en mindre summa pengar. De flesta ledare anser att det här oroande låga stödet för demokratin beror på dålig undervisning.

Var fjärde ungdom i Sverige tycker det vore bra med en diktator

George Monbiot skriver i sin bok Samtyckets Tidsålder att den som vill avskaffa demokratin bara behöver undergräva förtroendet för demokratin, sen rasar den automatiskt under sin egen tyngd. Om någon nu håller på med att undergräva tron på demokratin måste jag ge dem att de kommit rätt långt. Var fjärde ungdom i Sverige ställer sig redan bakom dem.

Skäl ett – dålig energi

Själv har jag ett par andra förklaringar till det låga stödet. Låt oss, som ett tankeexperiment, betrakta demokratin som ett varumärke som kan laddas med positivt eller negativt värde. En väl fungerande demokrati som ger medborgarna äkta inflytande laddar varumärket med positiv energi. Men om någon startar krig efter krig och använder demokratin som svepskäl för att installera marionettregeringar runt om i världen, då laddas varumärket demokrati med negativ energi. Och det är precis det sistnämnda som har inträffat i världen efter elfte september 2001. Egentligen startade det ett par decennier tidigare men utvecklingen har accelererat efter 9/11. Idag har varumärket demokrati laddats med så mycket negativ energi att många fnyser åt begreppet och kopplar det till militär aggression och invasionskrig (under demokratisk flagg).

Skäl två – okunskap

Okunskap hos ungdomarna är skälet som tidningarna är inne på och det ligger säkert något i det, även om jag inte tror det är den *enda* förklaringen. Jag tror det är flera faktorer som samverkar.

Skäl tre – demokratins brister

Demokratin är begränsad till nationalstaten. Men världen har globaliserats. En handfull rika män i jordens rikaste länder använder den globala makt de lagt under sig för att tala om för folk i resten av världen hur de ska leva. Det låter inte så demokratiskt, eller hur. Men det är så det fungerar i praktiken.

Den som förespråkar ekonomisk demokrati avfärdas i dag som en farlig extremist. Den som försvarar den interna ­partidemokratin som en naiv drömmare. Den ­som är skeptisk inför ­experternas ­dominans sägs ignorera sak­kunskap och förnuft.

–Stefan Svallfors

Lösningen för att rädda demokratin är att börja använda den. Låt folk få verkligt inflytande. Ska Sverige skicka flygplan till Libyen? Ska EU bygga en brandvägg runt Schengenländerna efter kinesisk förebild? Låt inte icke-folkvalda EUrokrater fatta sådana viktiga beslut utan insyn bakom stängda dörrar. Släpp in folket. Låt oss vara med och påverka. Om nu demokratin är en sådan lysande idé som det råder sådan konsensus om hos den intellektuella eliten. Är det då inte dags att pröva den i praktiken?

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Orwellianskt, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s