Ratko Mladić gripen

Mladić höll sig dold under täcknamnet Milorad Komadić

Jag känner inte till mycket om Bosnien eller Mladić. När kriget pågick befann jag mig i Sverige och min mamma pratade varken om kriget eller om politik. Aldrig. Hon var från (FYRO) Makedonien. Politik och krig var farliga saker som man inte pratade om.

I efterhand har jag naturligtvis hört talas om massakern i Srebrenica och generalen Mladić som i media påstås ha utfört massakern närmast på egen hand. Men jag har hela tiden känt att något inte riktigt stämmer med historien om en enmansshow. Något som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Låt mig återge ett citat av Mladić (från balkanpuls.se) för att sedan förklara vad jag menar:

Den ondaste av människor

”Krig är en så skrämmande sak att, om jag fick bestämma – kanske väntar ni inte er att höra detta från en general – skulle jag förbjuda bruket av detta ord mellan människor. Och vapen skulle jag inte tillverka ens som barnleksaker. Innan mänskligheten uppnår den medvetandegraden kommer det inte att råda fred någonstans på jorden. Och på jorden finns det plats och resurser för betydligt fler människor än vad det finns nu och alla skulle kunna leva bekvämt och lyckligt. Men jag tror att det råder vissa drifter bland människor som inte ens är karakteristiska för djuren.”
–Ratko Mladić

Vänta lite. Kan dessa, närmast poetiska, ord verkligen komma från den ondaste människan som gått i ett par skor? Ja, dessa ord kommer från honom, men naturligtvis är också han bara en människa. En människa som under krigets omständigheter förvandlats till någonting annat. När jag analyserar citatet finner jag en bitter man som inte alls är nöjd med att behöva kriga och inte stolt över vad han åstadkommit. Tvärtom verkar han önska att hans liv tagit en annan vändning och att kriget aldrig inträffat. Något jag knappast tror han är ensam om.

Kriget förvandlar

Men när kriget kommer förvandlas människor. Bosniaken Ozren Kebo skriver i boken Sarajevo – en bruksanvisning att han stannade i Sarajevo så länge han kände sig mänsklig. Men när han en dag klev över blodiga människor på gatan utan att längre reagera hade det gått för långt. Han hade förvandlats till någonting han inte längre kände igen och det var dags att fly innan han tappade all form av mänsklighet. På samma sätt förvandlade säkert kriget andra människor också. I filmen The Death of Yugoslavia framgår att kriget blev brutalare efter hand. Jag förmodar att det beror på att människor blev mer och mer avtrubbade.

Milorad Komadić

Än så länge finns inte många uppgifter om hur Mladić greps. Men det har framkommit att han gömde sig under täcknamnet Milorad Komadić. Tar man isär namnet blir det – Milo Radko Madić. Han hade tydligen fått en stroke redan före krigsslutet så jag antar att det namnet var lätt att komma ihåg. Bara ett Milo före hans verkliga namn, med lite annorlunda stavning. Enligt uppgift ska han också ha åldrats betydligt vilket gjorde att insatsstyrkan först inte var säkra på att de gripit rätt person.

Tidigare uppgifter pekar på att han först haft ett stort nätverk av personer som hjälpt honom att hålla sig dold. Under lång tid ska han ha gömt sig i ett militärkomplex kallat Topčider/Karaš. En hemlig underjordisk stad belägen rakt under diplomatkvarteren i Belgrad. Anläggningen blev inte känd för allmänheten förrän två värnpliktiga sköts till döds i en incident där 2004. Efter incidenten förmodas Mladić ha förflyttats därifrån och myndigheterna har sakta men säkert krympt nätverket av medhjälpare vilket slutligen resulterade i hans gripande. Idag.

Nationalister och allmänt missnöje

Alla bybor var inte nöjda med gripandet

Även om de inte är i majoritet så finns de ändå. Nationalisterna. Mladić greps i byn Lazarevo och nationalister där samlades idag och sjöng nationalistiska sånger. De tänker inte sluta förrän media åkt därifrån. Dessutom har de täckt över skylten in till byn med en egen skylt (se bild till höger). På nationalistiska forum planeras nu demonstrationer till stöd för Mladić. Vi får väl se hur stora de blir och hur långvariga. Jag tippar på att det blir kanske 10.000 personer i början och att det tunnas ut efter hand. Om några veckor är det nog bara ett tiotal kvar som demonstrerar.

Jag har noterat att det bland serber i allmänhet verkar finnas ett ständigt sjunkande stöd för EU och ett växande missnöje med regeringen Tadić. Inte bara bland nationalister utan även bland ”vanligt folk”. Scenariot ovan att demonstrationerna dör ut är inte det enda som kan tänkas inträffa. Man kan också tänka sig att gripandet blir en gnista som antänder missnöjet som ligger och pyr och leder till en explosion. Vi får väl se vad som händer de närmaste dagarna.

Länkar till mediadn, dn2, sr, sr2, sr3, rt, rt2, ab, ab2, guardian, bbc

Uppdatering – Det har under dagen tydligen varit demonstrationer i bl.a. Novi Sad som lett till mindre skärmytslingar med polisen. Men än så länge verkar det hanterbart.

Uppdatering 2 – Rasim Ljajić, chef för samarbete med Haagtribunalen, sade i ett uttalande ikväll att uppgifterna om att Mladić hade falsk identitet inte stämmer. Däremot använde han ett falskt namn, men han hade inga officiella ID-handlingar i det namnet. Bara sina gamla handlingar som upphörde att gälla 1999.

Uppdatering 3 – En större demonstration är tydligen planerad till nu på söndag kl. 19. Mladićs advokat Miloš Šaljić meddelade under kvällen att Mladić var i ”dålig psykisk och fysisk form” och inte kunde kommunicera. Det enda domaren fick ur honom var att Mladić inte erkänner Haagtribunalens legitimitet. Advokaten sade också att Mladić fått två hjärtinfarkter och tre strokes under tiden han hållit sig gömd och att ena armen blivit förlamad av hjärnblödningarna. Sedan undrade advokaten hur det kom sig att kroatisk media fått reda på gripandet så pass tidigt, långt före serbisk media.

Uppdatering 4 – Efter uppdatering 3 igår kväll grep tydligen polisen 35 personer i Belgrad. Idag har myndigheterna utfärdat förbud mot folksamlingar för att hindra upplopp.

Löpande uppdateringar. (Obs syftet med dessa uppdateringar är att ge ögonblicksbilder av hur känslorna förändras dag för dag. Från första chockvågen till de mindre efterdyningarna. Jag själv försöker vara neutral och inte ta ställning för eller mot serber och varken försvara Mladić eller döma honom på förhand. Fokus ligger på hur folket reagerar på gripandet.)

  • Bybor i Lazarevo vill arrangera en folkomröstning för att döpa om sin by, eller åtminstone gatan där han bodde, efter Mladić.
  • Fredag. Tusentals människor samlades i Višegrad för att demonstrera till stöd för Mladić. I kväll (fredag) planeras demonstrationer i Pale och östra Sarajevo, på lördag i Sokolac och på söndag i Han Pijesak och Belgrad medan krigsveteranerna planerar en större demonstration i Banja Luka tisdag 31:a maj.
  • Mladić bad på fredagen att få besöka sin dotter Anas grav innan en eventuell utlämning till Haag. Hon tog livet av sig 1994 (efter att ha läst om vad hennes far anklagades för).
  • Ryska tidningar har blandade rubriker, som ”Ett hinder på vägen mot EU borta, snart uppfinns nya hinder” och ”Serbisk hjälte arresterad i hemlandet han stred för”. Den sista ryska rubriken är klart mer nationalistisk än någon rubrik i serbisk media. En exilserb sade till Russia Today att ”dagens serbiska media är hårdare styrd av regeringen än till och med under kommunisttiden”. Kanske har han rätt och kanske krävs det för att Serbien någonsin ska kunna komma med i EU. Men är det demokratiskt?
  • Mladić bad i fredags också om att få jordgubbar, TV och romaner av Leo Tolstoj och Nikolaj Gogol till sin cell.
  • Arrangörerna till demonstrationen i Belgrad på söndag förväntar sig att den blir fredlig. Mladić själv uppmanar också demonstranterna att avhålla sig från våld.
  • Sonen Drako Mladić hävdade under ett tal vid demonstrationen på söndagen att faderns första stroke var resultatet av en förgiftning, den inträffade samma dag som NATO attackerade Bosnienserberna. Samtidigt uppger hans advokat att Mladićs psykiska tillstånd försämrats. ”Han ger order hela tiden, ibland morbida. T.ex. att dotterns kista ska grävas upp och tas till cellen om han inte får åka till kyrkogården”. Sonen säger också att fadern inte gav order om massakern i Srebrenica utan att det gjordes bakom hans rygg.
  • Tidningen Blic skriver att Mladić har planerat sin grav till nunneklostret St Melanie i Zrenjanin. Han fördes dit efter en hjärtattack i oktober förra året och han var då i så dåligt skick att nunnorna skyndade sig att göra i ordning gravkryptan ifall den skulle behöva användas på en gång.
  • Efter demonstrationen på söndag kväll tände en grupp fotbollshuliganer rökfacklor och började attackera polisen. De fortsatte sedan mot turkiska ambassaden där de stoppades av kravallpolis och ett flertal av dem greps. Senaste nytt är att minst sju demonstranter och en polis är skadade. Spridda slagsmål har fortsatt under kvällen runt om i centrum.
Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s