Avståndet mellan vad som sagts och gjorts

I torsdags släpptes boken Den Dolda Alliansen. I boken avslöjar författaren Mikael Holmström ”flygenhet 66”, ett hemligt NATO-förband som opererade i Sverige under kalla kriget. Med största sannolikhet var detta en del av den svenska delen av Stay Behind, ett hemligt nätverk som skulle organisera motståndsrörelser i händelse av en hypotetisk invasion från Sovjet.

Författaren verkar ha fått sin information från reservofficer och flygingenjör Sven Hugosson som i boken kallas Jan Danielsson.

Det är egentligen inget scoop att Sverige samarbetade med NATO. Ramarna för detta samarbete har blivit allt tydligare de senaste åren. Eller som Carl Bildt uttrycker det ”sakta börjar neutralitetsnostalgin avta”. Men den här boken är ändå en viktig pusselbit i en större bild. Kortfattat om bakgrunden (sammanfattning från wikipedia + BBC:s program om Gladio).

Stay Behind

Gladios motto - "I det Tysta Tjäna Friheten"

Stay Behind var ett nätverk som täckte hela västeuropa och det organiserades av CIA under början av kalla kriget. Syftet med nätverket var ”officiellt” att fortsätta göra motstånd efter en hypotetisk invasion. Inte mycket är känt om Stay Behind. Det mesta vi vet kommer från den italienska delen som kallades Gladio. Anledningen till att vi vet mest från just Italien är att Gladio mördade president Aldo Moro vilket sedan ledde till en rättegång där härvan runt Gladio och Stay Behind nystades upp i grunden. En av topparna i Gladio (Vincenzo Vinciguerra) berättade 1992 för BBC att:

”Gladio bildade parallella strukturer. En osynlig armé som inte var tänkt att bekämpa en hypotetisk invasion, utan var tänkt att användas lokalt, mot Sovjets femte kolonn (kommunisterna och extremvänstern).”

Vinciguerra slår alltså hål på myten om att Stay Behind skulle användas mot en hypotetisk invasion från Sovjet. Det verkliga syftet var att bekämpa sympatisörer. Den så kallade femte kolonnen. I Italien gick det så långt att Gladio iscensatte terroristattentat och mord som man sedan beskyllde extremvänstern för. Det var ett effektivt sätt att svartmåla extremvänstern och minska deras möjligheter att rekrytera vettiga personer. Men det var också ett sådant mord som slutligen ledde till att Gladio avslöjades. Jag kan tänka mig att detta var mindre populärt hos andra Stay Behind grupper i övriga Europa.

Sverige

Så vitt jag vet spårade den svenska delen av Stay Behind aldrig ur. De fortsatte i det tysta att förbereda sig för en Sovjetisk invasion. Först nu när det gått 20 år sedan Sovjets kollaps träder enskilda personer fram och avslöjar viktiga pusselbitar. Den här boken är ytterligare en sådan pusselbit. Därför rekommenderar jag varje person som är intresserad av Sveriges roll under kalla kriget att beställa ett exemplar av boken. Se även De Ska ju Ändå Dö av Gunnar Ekberg, som under 10 år jobbade hos Sektionen för Särskild Inhämtning. Boken innehåller hans berättelse.. Sedan är naturligtvis allt runt den s.k. IB-affären av intresse. Försök undvika skvaller om Jan Guillo, sök istället efter substans. Dessa tre källor är ett bra insteg till en djupare förståelse för Sveriges roll under kalla kriget. Jag själv har förutom dessa tre även läst Neutralitetens Tid och rekommenderar den starkt. En annan bok som inte är direkt relaterad, men ändå intressant, är Svenska Kryptobedrifter. När jag ändå radar upp källor är det även intressant att nämna Anders Jallais bok Spionen på FRA. Den är visserligen skönlitterär men innehåller ändå många viktiga och i högsta grad verkliga pusselbitar. Fler pusselbitar återfinns i Statens Offentliga Utredningar SOU 1994:11, SOU 2002:87 och SOU 2002:92. Tillsammans ger dessa pusselbitar en bra bild av den svenska delen av Stay Behind..

SvD sammanfattar det hela med:

avståndet mellan vad som sagts och vad som gjorts visar sig vara osedvanligt stort i Sverige

Med andra ord, svenska politiker har ljugit ovanligt mycket för svenska folket. Lögnerna har varit fler och större än i andra länder. Sverige har haft mycket tätare samarbete med NATO under kalla kriget än vad som varit känt för folket. Att politikerna ljugit i sådan omfattning är den stora skandalen. Det är en mycket större skandal än att Sverige samarbetat med NATO. Det är bra att det här dubbelspelet kommer upp till ytan. Svenska folket har rätt att få veta. Nästa steg är att släppa in folket i en diskussion om vad Sveriges roll ska vara idag och i framtiden. Sverige är trots allt en demokrati och för att leva upp till demokratins grundvalar måste folket släppas in. Sådana viktiga beslut får inte fattas bakom stängda dörrar utan insyn. Folket måste få vara med och påverka.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Mystik, Orwellianskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Avståndet mellan vad som sagts och gjorts

 1. Josef Boberg skriver:

  PyramidMaktHavarna i den svenska modellen är bäst i världen på att ”ljuga” för medborgarna – som jag ser det.

 2. King skriver:

  ”Sverige är en hemlig medlem i Nato och döljer underrättelsesamarbete med USA för riksdagen … Det finns inget som är mer fel än en regering som ljuger för sitt folk om dessa krig, och sedan ber samma medborgare sätta sina liv och skattepengar på spel för dessa lögner”

  — Julian Assange

 3. KAH skriver:

  Den här officiella politiska lögnen kostade förmodligen den spiondömde flygofficeren Bertil Ströberg mest sett ur ett individuellt perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s