Historien bakom Illuminati

Bakgrund

Den kanske mest spridda av alla konspirationsteorier är den om Illuminati. Varför blev just den så populär? Svaret är att den varit populär i omgångar ända sedan 1700-talet fram till idag.

Adam Weishaupt startade det verkliga Illuminati 1:a Maj 1776

Denna märkvärdiga historia tog sin början första maj 1776 i och med att jesuiten Adam Weishaupt grundade Illuminatorden i Bayern. Till synes inte olik andra ordnar men rykten började snart florera om att det smeds på politiska konspirationer här. Målet var enligt uppgift att störta Europas kungahus och Påvedömet. Ett bra recept på att skaffa sig fiender. Det slutade med att orden svartmålades (av bl.a. Augustin Barruel) och förbjöds av Bayerska staten 1785. Medlemmarna spreds för vinden. Vissa arresterades medan andra gick under jorden. De viktigaste historiska dokumenten om Illuminatorden är samlade i den s.k. Sverigekistan1.

Konspirationsteorierna är många. De vanligaste rör sig om att några överlevande medlemmar fortsatte en underjordisk verksamhet under frimurarnas täckmantel. Genom åren har mängder av historiska händelser krediterats dessa påstådda överlevande konspiratörer som skulle utgöra en inre kärna inom frimureriet. En inre kärna vars existens är okänd för merparten av frimurarna. Enligt teorierna ska endast de som uppnått den högsta graden (t.ex. 33° i det Skotska systemet) få kännedom om dess existens.

-><-

Den enda konspiration där det finns några faktiska bevis för Illuminatis inblandning är den franska revolutionen, alla andra får betraktas som teorier. Det rör sig om påståenden som att de skulle varit inblandade i att störta Tsaren i Ryssland, legat bakom den internationella kommunismen eller varit inblandade i Tyskarnas försök att ta över Europa och världen under 1900-talets första hälft.

-><-

Dagens populära konspirationsteorier om Illuminati härstammar från en talskiva med Myron Fagan som gavs ut på LP 1967. LP-skivan inspirerade Robert Anton Wilson och Bob Shea att börja skriva Illuminatus!-trilogin 1969. Den första boken kom ut 1972 och blev omedelbart en underground-klassiker. Handlingen bestod av en mix av verkliga händelser, konspirationsteorier och ren fiktion, genomsyrad av dåtidens hippiekultur. Böckerna har inspirerat en hel generation av både musiker och författare.

Discordianskt visitkort. Alla som bär det är en auktoriserad Påve. Kopiering och spridning uppmuntras.

Lysande Uppsving

I samband med internets genombrott på 1990-talet fick Illuminatus! en renässans och en ny generation av läsare och inspirerade pop-band. Av vad kanske du undrar? Jo, Wilson var nämligen en av kärnmedlemmarna i en parodi-religion vid namn Discordianismen. Vad de flesta inte känner till är att Illuminatus! i själva verket är en instruktionsbok i Discordianism!? Den löper som en tråd genom böckerna och bildar tillsammans med Illuminati en väv av konspirationer och parodier på etablerade religioner, myter och statsskick.

Hagbards gyllene ubåt från Illuminatus!-trilogin

CCC

Själv hörde jag första gången talas om Discordianismen via boken The Cuckoos Egg. En roman om en verklig händelse. Fysikern Clifford Stoll spårade en ”hacker” från universitetet i Berkeley ända till Chaos Computer Club i Tyskland2. Hackern kallade sig Hagbard, efter en av huvudpersonerna i Illuminatus!. Han stal information från amerikanska militärens datorer och sålde till Sovjet. Efter Stolls avslöjande återfanns Hagbard uppeldad i skogen i något som knappast kan särskiljas från en tvättäkta konspiration. Än idag återfinns referenser till Discordianismen och Illuminatus! varje gång Chaos Computer Club håller sin årliga kongress i Berlin, Chaos Communication Congress. Det är Europas i särklass största hackerkongress. Ingen lär bli särskilt förvånad om jag skriver att Wikileaks växte fram i samarbete med just CCC (samt det lösa nätverket cypherpunks). T.ex. använde Julian Assange fram tills helt nyligen CCC:s jabberserver på ccc.de och WL finansierades via CCC:s stiftelse – Wau Holland.

GNU/Linux

Praise Bob

Även GNU/Linux genomsyras av Discordianism. Testa att starta en kommandotolk och ge kommandot ddate3. Vad!? Det stämmer. I stort sett alla Linuxdistributioner har ett inbyggt program som listar dagens datum enligt Discordianismens kalender.

En avgrening av Discordianismen är Church of the Subgenius vars skyddshelgon – J. R. Bob Dobbs – även var logotyp för den första ”riktiga” Linuxdistributionen, Slackware. Jag hittar också många paralleller mellan Discordianismen och bandet Grateful Dead. Möjligen kan det vara så att grundarna av Discordianismen helt enkelt var Deadheads.

Den som vill veta mer kan läsa antingen Illuminatus! eller gå direkt till källan och läsa Discordianismens ”heliga” bok, Principia Discordia.

-><-

Illuminatis ambigram-sigill enligt Dan Brown

Tillbaka till Illuminati. Den våg av konspirationsteorier som nu sköljer över världen kan vi skylla på Dan Brown. I en av hans bästsäljande böcker spelar Illuminati en central roll. Vips så blev Illuminati hett igen. Skillnaden mellan dagens konspirationsteorier om Illuminati och de från Robert Anton Wilsons tid är att dagens konspirationsteorier saknar humor. Tråkigt. Jag håller på RAW alla dagar i veckan.

-><-

Dagens teorier brukar låta i stil med att det finns en politisk elit som är sammansvuren i en internationell kabal (det återfödda Illuminati) som i hemlighet styr över västvärldens kungahus, regeringar och presidenter och försöker manipulera individuella staters politik för att passa in i en ny världsordning. Jag säger inte att dagens konspirationer saknar substans. Det de saknar är humor 😉

Den här sidan ur Principia Discordia sägs ha inspirerat GNU-rörelsens fader Richard M. Stallman när han skrev General Public License. Skriften myntade även ordleken på "Copyright - all rights reserved" som blev "Kopyleft - all rites reversed" (K för Kallisti, rite efter riter/ritualer). Senare gjorde Stallman det till ett filosofiskt upphovsrättsligt begrepp han kallade "fri mjukvara" och skrev om det som "Copyleft - all rights reversed".

Kerry Thornley

Kerry Thornley

Huvudgrundaren bakom parodireligionen Discordianismen hette Kerry Thornley. En militär i amerikanska flottan vars bästa vän där var en viss Lee Harvey Oswald. Jepp, samma Oswald som misstänktes för mordet på JFK (och sedan mördades själv). Thornley skrev faktiskt en bok om Oswald. Den enda boken om Oswald som gavs ut innan Kennedymordet. I samband med att Thornley blev förhörd av JFK-utredarna beslagtogs en tidig utgåva av Principia Discordia. En hacker från CCC berättade under 27c3 att hon fick tag i första utgåvan av PD genom att begära ut en kopia från JFK-utredningens arkivmaterial!

-><-

Thornley var vän med RAW och han har berättat om att Thornley först nekade till inblandning i Kennedymordet men att han senare blev osäker. Thornley fick fragmenterade minnesbilder av att han möjligen kan ha blivit hypnotiserad och hjärntvättad (i ett försöksprogram kallat MK-ULTRA) och utfört mordet eller på annat sätt deltagit under hypnotisk betingning utan att själv varit medveten om det!?

Typisk sida ur PD. Notera bilden. Illuminatis urpsprungliga sigill består just av en uppslagen bok med oskrivna blad. Slump?

Illuminatis verkliga sigill. Ugglan representerar visdom och de oskrivna bladen representerar att historien inte är skriven än/att Illuminati ska skriva historia.

Slut? Kanske. Inte än.

Todd hävdade att han var en avhoppare från Illuminati och höll föredrag om hur skivindustrin förhäxade ungdomar via LP-skivor. Han pekade bland annat ut Kiss och Elton John.

John Todd

Tillbaka till Illuminati än en gång. En annan person som blev inspirerad av Illuminatus!/Myron Fagan var John Todd. Han gjorde karriär i mitten av 70-talet genom att åka runt till lokala kyrkor och föreläsa om hur Illuminati infiltrerade rockmusikindustrin och använde LP-skivor med rockmusik för att kasta förbannelser över intet anande diggande ungdomar. Det var i mångt och mycket hans personliga förtjänst att kyrkor arrangerade offentliga skivbål där skivor med Kiss (som enligt Todd stod för Kids In Satanic Service), Rolling Stones (Sympathy for the Devil) m.m. brändes på bål. Företeelsen spreds även till Sverige där LP-bål ägde rum under Hem och Skolas överinseende långt in på 1980-talet. Liksom Hagbard utsattes även Todd för en konspiration. Först lades han in på mentalsjukhus för att sedan försvinna spårlöst. Ingen vet vad som egentligen hände med John Todd. Klicka på länken med hans namn överst i detta stycke för att lyssna till ett av hans föredrag (såldes som kassettband på 70-talet).

Sammanfattning

Oavsett om Illuminati gick under jorden och överlevde eller om de försvann på 1790-talet så har myten om dess eventuella existens haft ett tungt inflytande på modern populärkultur. Mycket tack vare Robert Anton Wilsons briljanta böcker (som ännu inte översatts till svenska, just do it!). Den som seriöst vill gräva om historien bakom rekommenderar jag att först lyssna till Myron Fagans inspelning (som länkas i början) och sedan gå vidare med några av länkarna nedan:

Fotnötter

     

  1. Sverigekistan återfanns i Bodes dödsbo (han hade tagit över orden efter att den förbjöds 1785). Kungens släkting Ernst II (som var Illuminaternas särskilde beskyddare) skickade kistan med dokumenten till Sverige för förvar hos Svenska Frimurare Orden (som vid den här tidpunkten passande nog döpte om L’Innocente till Chapitre Illuminé). Idag finns dokumenten i det tyska statsarkivet (Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitz) i Berlin-Dahlem. Ett lämpligt ställe att bege sig för den som vill gräva ned sig djupare i den historiska Illuminatorden från 1700-talet. Materialet lär vara intressant. Bland annat sägs Göthe finnas i medlemsmatriklarna (volym 10).
  2. CCC förnekar idag att Karl ”Hagbard” Koch haft någon koppling till dem.
  3. Lathund. Tryck Alt-F2, skriv gnome-terminal i rutan och ddate i fönstret som ploppar upp. Kommer inget fönster, pröva att skriva xterm istället för gnome-terminal.
  4.  

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Mystik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Historien bakom Illuminati

  1. Här är orderns hemsida – bara och ansöka om medlemskap:

    http://illuminati-order.com/

  2. Ping: ERIS – del 2 – Kelly Thornleys senare liv och öde « Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s