Om frihet – igår och idag

I Östeuropa under kalla kriget gällde det att se upp för hemliga polisen. Den som sade fel sak på fel plats kunde räkna med repressalier, som att förlora jobbet. Men innanför hemmets väggar gick det att släppa tanken fri. Med familj och pålitliga vänner kunde man diskutera öppet utan hänsyn till ovanifrån påtvingade åsikter.

Politisk korrekthet - den postmoderna västvärldens ok

Idag är det svårt att föra en meningsfull konversation om känsliga ämnen oavsett var du befinner dig! Känsliga ämnen kan vara saker som politik, religion (förutom ateism), droger, invandring, utbildning, kultur, homosexualitet, feminism osv1; listan kan göras lång. Den som för fram ”fel” åsikt möter obekväma reaktioner och konstiga blickar. Därför undviker folk sådana ämnen, eller ännu värre, ändrar sitt sätt att tänka så tankarna ”passar in” i normen.

På sätt och vis var människor i Östeuropa friare under kalla krigets kallaste dagar än vi här i den postmoderna västvärlden är idag. De kunde i alla fall tala fritt med varandra så länge de var utom hemliga polisens räckhåll. Idag går det inte att tala fritt någonstans, varken utanför eller innanför hemmets väggar. Via tidningar och TV matar tankepolisen oss med bullor om vad som är korrekt att säga, skriva och till och med tänka2.

Är vi verligen fria?

     

  1. Även om mina åsikter ofta sammanfaller med de politiskt korrekta är poängen att det ska vara möjligt att ha en annan åsikt utan att bli marginaliserad. Åsikter ska inte tvingas på människor, de ska växa fram ur övertygelse.
  2. Inlägget inspirerat av ett föredrag om politisk korrekthet på H.L. Mencken Club förra året.
  3.  

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Nostalgi, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s