Diskriminator

Bakgrund

I samband med kaoset i Egypten har det löst sammansatta nätverket telecomix hamnat i rampljuset. Regimen tog till drastiska åtgärder och stängde ner internet. Då reagerade internets beskyddare och startade mängder av motprojekt. Det mest intressanta tycker jag projektet med hamradio var. Även om internet och telefoner stängs av finns det en grupp av civila som för det mesta kan nå ut med information. Radioamatörerna.

Jag blev inspirerad av allt prat om radio och plockade fram min gamla scanner ur garderoben. Den här modellen har fördelen att den inte har några hål i frekvensbanden utan kan scanna varenda frekvens mellan 500KHz och 1.3GHz, såväl civila som militära. Det kanske mest intressanta är att fånga upp digitala signaler som sänds analogt (men okrypterat) genom luften. Vissa meddelanden kodas in genom att variera fasen på en ton. Andra meddelanden kodas in genom att variera frekvensen (ettor och nollor får olika toner). Den sistnämnda tekniken låter ungefär som ljudet från ett analogt telefonmodem. Radion tar emot analoga signaler som har digitala meddelanden inkodade (modulerade) och dessa avkodas (demoduleras) med hjälp av datorn.

Ett sätt att göra det här är att koppla radions (scannerns) ljudutgång till en särskild dosa (slicer) som översätter signalen till seriedata. Jag har en sån dosa som fungerade med ett gammalt DOS-program på 90-talet men jag fick inte fart på slicern under Linux. Den verkar använda pinnarna i seriekontakten på ett oortodoxt och odokumenterat sätt, definitivt inte RS232.

Diskriminator

Därför försökte jag koppla ljudutgången (Ear) direkt till datorns ljudingång istället. Det funkade inte bra. Ljudet passerar tydligen ett filter som ska göra ljudet behagligare för örat, men filtret saboterar ljudvågorna så datorn får svårt att avkoda signalen. Jag är naturligtvis inte den första som stött på detta problem. Det finns en hel sajt som specialiserat sig på just det här problemet. Lösningen består av att skruva upp radion och koppla in en ny ljudutgång direkt efter diskriminatorn genom att löda in sig på ett chip. Sajten har detaljerade instruktioner för en rad modeller. Men inte min. Den närmaste är AOR AR 1000. Min är en rebrandad AOR AR 2000 (Camnis HSC 010). Instruktionerna säger att diskriminatorsignalen finns på pinne nummer 9 på chippet TA7761P. Tyvärr sitter chippet på en helt annan plats än på AR1000, men vi hittade det till slut (med hjälp av förstoringsglas). Efter att pinne 9 identifierats är resten av proceduren den samma som för AR1000. Nog med text. Mera bilder!

Före modifiering. Notera den svarta pluppen. Där passar det nog bra att montera en extra utgång.

Radion uppskruvad och pinne 9 identifierad

Röd kabel (10k motstånd innanför krympslangen) på pinne 9 och svart kabel till jord uppe i hörnet

Svart + Röd kabel + 2.2nF konding + audiojack (3.5mm)

Sen var det bara att skruva ihop och tuta och köra

 

Sen funkade det utmärkt. Jag testade med programmet multimon.

(Tack Greger för hjälp med lödningen)

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Linux/DIY. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s