WikiSoap

Såpan kring Assange fortsätter. Tyvärr medför det att uppmärksamheten dras bort från det väsentliga, diplomatposten. Nu ska jag blanda korten genom att skriva om bägge samtidigt.

Förra året hade vi såpan kring The Pirate Bay (TPB) rättegången där det svenska rättssystemet för första gången visade upp sin korruption inför världen. En grundläggande princip är att regeringen och rättssystemet ska vara åtskilda, regeringen ska inte ha något inflytande över rättsväsendet, särskilt inte över enskilda fall. Diplomatposten visar att USA:s ambassad utövade påtryckningar mot svenska regeringen. Regeringen gav efter för trycket, liksom både tingsrätten och hovrätten. Även om det inte är bevisat att regeringen utövat direkt inflytande över rättsväsendet finns starka indicier på att så skulle vara fallet. Vad som redan är fullt bevisat av kabelmeddelandena är att alliansregeringen ger efter till och med för lätta påtryckningar från USA.

Sen kommer åtalet mot Assange. En historia där ord står mot ord. En sak är i alla fall säker, det rör sig inte om en grov våldtäkt och åtalspunkterna kommer sannolikt endast leda till böter, ej fängelse. Det är själva definitionen av ett ringa brott. En brittisk feminist uttryckte det så här:

Åtalet mot Assange förminskar hela begreppet våldtäkt och är en förolämpning mot feminister i allmänhet och mot kvinnor som utsatts för riktiga våldtäkter i synnerhet.

There's no JUSTICE, there's JUST US

Bara det faktum att Sverige skickat en internationell arresteringsorder på sådana lösa grunder kastar en lång skugga över det svenska rättsväsendet. En skugga som inte behövdes efter den skandalösa TPB-rättegången.

I själva USA har man dammat av en gammal lag från 1917 för att över huvud taget hitta något att sätta dit Assange för. Jurister har tolkat det som att Assange kan åtalas i USA för medhjälp till spioneri om det kan bevisas att han uppmuntrat Manning till att lämna ut uppgifter. Assange själv hävdar att han aldrig pratat med Manning, varken före eller efter läckan. De som läcker dokument gör nämligen detta anonymt. Det är bästa sättet att garantera källskyddet. Om inte ens WikiLeaks själva känner till sina källor kan de omöjligen avslöja dem.

Men USA kan fortfarande hävda att de vill ha Assange utlämnad från Sverige till USA för att hålla en rättegång där han kan prövas mot Espionage Act. Med tanke på regeringens usla facit när det kommer till integritet lär Assange utlämnas snabbare än kvickt från Sverige så fort USA så önskar. Inte konstigt att han undviker Sverige.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Cablegate, konspiration, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s