Den gråa hattens fantastiska äventyr

Black Hat

Hattar och hattar

Adrian Lamo är en amerikansk hacker. Som sådan förtjänar han hatt. I gamla westernfilmer hade skurkar svarta hattar och hjältar vita. På samma sätt delas hackers in i goda (white hat) och onda/omoraliska/oansvariga (black hat). De mittemellan – som Lamo – får grå hatt (medan jag själv har foliehatt).

Sökes: Hackare

Tinfoil Hat

Lamo var black hat när han rekryterades av myndigheterna. Han blev då en grå hatt som visserligen jobbar för den ”goda” sidan men använder black hat metoder. Vid tidpunkten var han även med i filmen Hackers Wanted. Filmen handlar just om hur amerikanska myndigheter rekryterar hackers till deras ”cyber war”. Trots att filmen var färdig stoppades premiären i sista sekunden under mystiska omständigheter. Någon läckte istället filmen till The Pirate Bay (där den faktiskt passar bättre än hos ett filmbolag). Lamo påstår att han inte är läckan men säger samtidigt att:

Det är ironiskt att en film om att överbrygga barriärer, om nya teknologier, om att tänka annorlunda, fick lov att hackas ur händerna på de människor som – efter att ha gjort en film om fritt informationsflöde – försökte låsa in informationen för evigt.

Eskalerande rabalder

Som om rabaldret runt filmen inte var nog för Lamo var han i somras 2010 inblandad i en ännu mer spektakulär händelse. Underrättelseofficer Bradley Manning chattade med Lamo och berättade att han lämnat ut mängder av dokument till en ”galen vithårig snubbe”. Den vithårige var ingen mindre än Julian Assange och dokumenten bestod bland annat av Afghan War Logs och Cablegate dokumenten… Manning visste inte att han biktat sig för en infiltratör. Nu vet han. Lamo angav Manning och nu sitter han bakom lås och bom. Enligt uppgift mår han mycket dåligt. Han har förhörts under tortyrliknande former och utsatts för allmänt omänsklig behandling.

Chatten mellan Manning och Lamo återges i WikiRebels, 24 minuter in.

WikiRebels kommer finnas tillgänglig hos svt fram till 16 Januari 2011. Efter det går det garanterat att hitta filmen på andra sätt.

Som ni säkert förstår är Lamo inte särskilt populär i vissa kretsar. Speciellt inte hos sina forna hattkollegor.

Rätt och fel

Jag tycker historien om Manning och Lamo är intressant eftersom det inte är självklart vem som är god och vem som är ond. Lamo har skött sitt nya jobb hos myndigheten men samtidigt kan hans handlande (att sätta dit Manning) ses som omoraliskt. Han har svikit det förtroende Manning gav honom. Manning själv har brutit mot det kontrakt han skrev under när han började jobba som underrättelseofficer och begått ett grovt tjänstefel. Men samtidigt ses Manning som en hjälte av vissa eftersom dokumenten han lämnade ut är viktiga, de ger onekligen en unik inblick i diplomatins ljusskygga värld. Det är whistleblowerns etiska dilemma. Etiskt har Manning kanske gjort rätt men det kostade honom ett högt pris. Dessutom anses han i andras ögon som landsförrädare och definitivt ingen hjälte. Att bedöma vem som gjort rätt och vem som gjort fel av Lamo och Manning är svårt. Jag tycker på ett sätt att Manning kan ha vunnit moraliskt men Lamo har faktiskt skött sitt jobb, även om jobbet inneburit en del moraliska tveksamheter.

Länkar

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Cablegate, konspiration, Säkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s