Cablegate 1

I veckan släppte WikiLeaks mängder av diplomatpost. Sammanlagt rör det sig om 251,287 meddelanden som skickats till/från deras UD (Secretary of State) och 287 amerikanska ambassader/konsulat runt om i världen. Av dessa har hittills 687 stycken publicerats på internet – endast 0.027%. Om du tycker att dessa dokument redan skakat den diplomatiska världen, kom då ihåg att det finns drygt *tvåhundrafemtiotusen* dokument kvar att publicera..

#Stockholmgate

För folk i Sverige borde dokumenten från ambassaden i Stockholm vara intressanta. Hittills har fyra stycken (av totalt 671) dokument släppts. Två av dem komprometterande för S och de andra två för Alliansen.

Dokumenten visar att både S och Alliansen sitter djupt i knä på USA. I det ena dokumentet ber bokstavligen Mona Sahlin och Urban Ahlin CIA om hjälp att vända sitt dåliga opinionsläge. Med andra ord ber de främmande makt om hjälp i den svenska valrörelsen. Anders Jallai hjälper till med definitionerna. Ahlin och Sahlin har en förtrolig kontakt på ambassaden som de lämnat information om den svenska valrörelsen till. Enligt Jallai räknas detta som den lägsta graden av spioneri. Minst lika intressant är följande dokument om Alliansen. Ett par citat (översatt till svenska av mig):

Sveriges officiella säkerhetsdoktrin är alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig. Deras [Sveriges] aktiva deltagande NATO:s partnerskap för fred och Nordic Battle Group visar dock att den officiella hållningen är en lögn.

Försvarsminister Tolgfors försvarade sig snabbt i media genom att hävda att ambassadören far med osanning, men inte osanning om att Sverige närmar sig NATO, utan osanning om att Sverige skulle vara alliansfritt och neutralt! Hur stor andel av folket tror Tolgfors vet om att Sverige inte längre är neutralt?! När beslutade svenska folket att Sverige skulle ge upp sin alliansfrihet och neutralitet? Svar: Aldrig.

Nästa citat:

Sveriges militära och civila underrättelsetjänster är pålitliga samarbetspartners … Det goda samarbetet mot terrorism har hjälpt svenska myndigheter fullfölja sitt mandat att skydda svenska medborgare och nationella intressen. På grund av inhemska politiska omständigheter är vidden av detta samarbete inte allmänt känt inom regeringen och det vore bra om detta samarbete följdes upp privat, eftersom offentlig debatt om samarbetet skulle öppna upp för intern kritik av regeringen.

Det finns alltså ett förtroligt samarbete mellan enstaka personer i regeringen och främmande makts underrättelsetjänst. Vidden av detta samarbete är inte allmänt känt, inte ens inom regeringen… Om jag inte visste bättre skulle jag säga att det rör sig om spioneri, och inte den lägsta graden.

Kablarna visar åter igen att det inte är någon större skillnad mellan S och Alliansen. Tycker du inte det är allvarligt? Kom då ihåg att S och Alliansen tillsammans representerar drygt 80% av väljarbasen. Och det är *inte* 80% av folket som tycker det här är ok. Faktum är att opinionsundersökningarna visar att andelen av folket som vill gå med i NATO är mindre än hälften så stor som andelen som säger nej. Representationen är minst sagt skev.

Jag återkommer med fler inlägg om diplomatposten.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Orwellianskt, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s