The Number of the Beast 2/2

Förra gången skrev jag om introt till Iron Maidens låt The Number of the Beast, Vilddjurets tal, 666. Idag tänkte jag gräva lite djupare runt själva talet och domedagsprofetiorna som omger det. Först lite text ur uppenbarelseboken runt Maidens intro:

Ännu ett annat tecken visade sig i himmelen: där syntes en stor röd drake, som hade sju huvuden och tio horn, och på sina huvuden sju kronor.

Och den store draken, den gamle ormen, blev nedkastad, han som kallas Djävul och Satan, och som förvillar hela världen; han blev nedkastad till jorden, och hans änglar kastades ned jämte honom.

Glädjens fördenskull, I himlar och I som bon i dem. Men ve dig, du jord, och dig, du hav! Ty djävulen har kommit ned till eder i stor vrede, eftersom han vet att den tid han har kvar är kort.

Då såg jag ett vilddjur stiga upp ur havet; det hade tio horn och sju huvuden, och på sina horn hade det tio kronor och på sina huvuden hädiska namn.

Och det fick makt att giva ande åt vilddjurets bild, så att vilddjurets bild till och med kunde tala och kunde låta döda alla som icke tillbådo vilddjurets bild. Och det förmår alla, både små och stora, både rika och fattiga, både fria och trälar, att låta giva sig ett märkehögra handen eller på pannan, så att ingen får vare sig köpa eller sälja något, utom den som är märkt med vilddjurets namn eller dess namns tal. Här gäller det att vara vis; den som har förstånd, han räkne ut betydelsen av vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sex hundra sextiosex.

De yttersta tingens tid

Det här utspelar sig i de yttersta tingens tid – apokalypsen – och mängder av människor har genom tiderna försökt uttolka tecken i tiden som passar in på bibeltexten ovan och i så fall kan förebåda apokalypsen (jordens undergång). Jag har utelämnat en del verser. I själva verket rör det sig om två odjur/vilddjur. Det första vilddjuret har sju kronor och det andra tio, bägge har dock sju huvuden och tio horn. Odjur #2 (Antikrist) tvingar människorna att dyrka odjur #1 (Satan) och dessutom tvingas människorna bära ett märke på höger hand eller i pannan för att få köpa och sälja varor.

Apokalypsens fyra ryttare - Uppenbarelseboken, kapitel 6

Gematria

Själva talet 666 beskrivs kryptiskt som ”en människas tal” och den som är vis kan räkna ut vem. Själva matematiken här är utan tvekan Gematria. Klicka på länken för mer information. Kortfattat var Gematria en räknekonst som tillhörde den mystiska läran Kabbalah (som endast särskilt utvalda blev invigda i). Siffror tillskrevs magiska egenskaper och Gematria var algoritmen för att räkna ut ett namns tal (precis som det står i den citerade texten).

Utan att själv gå in djupare på Gematria hänvisar jag till att läsa vidare här och här. Där ser du att den vanligaste uppfattningen är att 666 är talet för den romerska kejsaren Neros namn. Det finns också en text där talet anges som 616 istället för 666, men även 616 går att få till Nero med lite förändrad stavning. Det går visserligen att få många namn till antingen 666 eller 616 genom att förändra stavningen men Nero levde vid tiden då dessa skrifter skrevs och han passar dessutom in i sammanhanget så han är en stark kandidat.

Tio horn

Läser man vidare ett par kapitel kommer ledtrådar om vad vilddjurets huvuden och horn egentligen symboliserar:

Här gäller det att äga ett förstånd med vishet. De sju huvudena äro sju berg, som kvinnan tronar på. De äro ock sju konungar; fem av dem hava fallit, en är, och den återstående har ännu icke kommit, och när han kommer, skall han bliva kvar en liten tid. Och vilddjuret som har varit, och icke mer är, det är självt den åttonde, och dock en av de sju, och det går i fördärvet. Och de tio horn som du har sett, de äro tio konungar, som ännu icke hava kommit till konungavälde, men som för en kort tid, tillika med vilddjuret, få makt såsom konungar. Dessa hava ett och samma sinne, och de giva sin makt och myndighet åt vilddjuret.

Vattnen som du har sett, där varest skökan tronar, äro folk och människoskaror och folkslag och tungomål. Och de tio horn, som du har sett, och vilddjuret, de skola hata skökan och göra henne utblottad och naken, och skola äta hennes kött och bränna upp henne i eld. Ty Gud har ingivit dem i hjärtat att de skola utföra vad han har i sinnet, och att de alla skola handla i ett och samma sinne, och att de skola giva sitt välde åt vilddjuret, till dess Guds utsagor hava fullbordats. Och kvinnan som du har sett är den stora staden, som har konungsligt välde över jordens konungar.

På det viset fortsätter det. Genom tiderna har det skrivits hyllkilometer med spekulationer om vilket rike det handlar om, riket med tio kungar som alla lyder under vilddjuret. En vanlig tolkning är att det skulle röra sig om romarriket. Framför allt det Tysk-Romerska riket passar bra in på beskrivningen. Samma rike som Hitler kallade ”det första riket” (andra riket var för övrigt Bismarks rike medan Hitlers önskerike var tänkt att bli det tredje). Klicka på länken så ser du att det Tysk-Romerska riket var indelat i just 10 rikskretsar. Det omfattade förutom dagens Tyskland även delar av många kringliggande länder som samtliga idag är medlemmar i EU.

Romarriket återuppstår

EU har för övrigt tydliga likheter med det Tysk-Romerska riket och eskatologer har inte varit sena med att dra paralleller mellan EU och uppenbarelseboken. På andra ställen i uppenbarelseboken och Daniels bok talas det bokstavligen om romarrikets återkomst. Hypotesen om EU växer sig starkare. Det är inte särskilt långsökt att tänka sig EU som det fjärde riket. Läs gärna följande utläggning om detta skriven av en kristen som studerat bibeln noga under många år. Visserligen har EU 27 medlemsstater men den inre kärnan består av … 10 länder. Den stora staden som har makt över de ”10 kungarna” (de inre medlemsstaterna) blir då Bryssel.

Vad stod det mer? Jo, det där med ett märke på handen eller pannan för att få köpa/sälja varor. Det brukar tolkas som det kontantlösa samhället. Märket är visserligen inte inopererat (än) men bankkortens chip passar ändå bra in på beskrivningen.

Vad säger EU då? Här är en intressant EU-affisch som vi kan titta lite närmare på:

EU återupptar byggnationen av Babels torn.

I staden Babel försökte människor bygga ett torn som nådde till himlen. Detta gjorde Gud arg och han straffade dem genom att låta byggarbetarna börja tala olika språk och språkförbistringen ledde till att bygget avbröts. Affischen är en tydlig referens till denna berättelse från bibeln, det finns till och med en byggkran på bilden (tornet som Gud förbjöd ska alltså byggas klart ändå) och bildtexten säger ”Europa – många tungor, en röst”.

Ett nytt horn skjuter upp

Titta sen på stjärnorna ovanför Babels torn. Just det, 10 små stjärnor och en större stjärna i mitten. Dessutom pekar stjärnornas spetsar nedåt (mot helvetet) istället för uppåt (mot himlen). Den stora stjärnan då? Daniels bok svarar:

Det [odjuret] var olikt alla de förra djuren och hade tio horn. Men under det att jag betraktade hornen, fick jag se huru mellan dem ett annat horn sköt upp, ett litet, för vilket tre av de förra hornen blevo bortstötta; och se, det hornet hade ögon lika människoögon, och en mun som talade stora ord.

De 10 stjärnorna i bilden symboliserar antagligen odjurets 10 horn och den annorlunda stjärnan i mitten symboliserar det nya hornet som skjuter upp. Det nya hornet som från början är litet tar efter hand makten och blir den nya världsledaren, Antikrist.

Låt oss titta på ett fotografi av EU-parlamentet:

EU-parlamentet, det nya Babels torn.

Bägge bilderna ovan är tagna härifrån och intressant läsning om parlamentsbyggnadens märkliga symbolik finns här. Utanför byggnaden finns en staty av gudinnan Europa ridande på en tjur. Den symboliserar en berättelse från grekisk mytologi där Europa blir bortförd av Zeus som förvandlat sig till en tjur. I berättelsen rövar Zeus bort Europa. Han springer iväg med henne över land och vatten och våldtar henne sedan. Statyn heter passande nog ”Abduction of Europa”:

Abduction of Europa

Bortrövad och våldtagen

Även Sverige tillhör de bortrövade länderna. Lissabonfördraget förde visserligen det positiva med sig att det i och med att fördraget trädde i kraft faktiskt blev möjligt att gå ur EU, något som skulle kunna (och borde) utnyttjas. Som motdrag mot Lissabonfördragets utträdesparagraf lanserade svenska politiker (under stort hysch-hysch) en grundlagsförändring (2009/10:80). Förändringen i grundlagen innebär att Sverige inte kan gå ur EU utan att ändra grundlagen… Omröstningen om grundlagsförändringen sker 24:e november och enligt följande upprop är SD enda parti som tänker rösta emot. Efter 24:e november kan alltså Sverige inte utnyttja utträdesparagrafen i Lissabonfördraget utan att först ändra tillbaka Sveriges grundlag. Detta sker helt utan att media rapporterar om saken. Sverige lever verkligen upp till våldtäktsstatyns anda utanför EU-parlamentet.

Sammanfattning

Vilddjurets tal 666 är alltså det numerologiska namnet på Antikrist och det är en människa, förmodligen den romerska kejsaren Nero. I bibeln förutspås att Rom ska falla och sedan återuppstå. Mycket riktigt föll Rom och möjligen kan det vara så att det återuppståndna Rom helt enkelt syftar på EU.  Stämmer detta lever vi enligt profetiorna i bibeln just nu i de yttersta tingens tid och undergången är nära.

Dock är det troligare att texterna helt enkelt syftar på det gamla romarriket och att den s.k. apokalypsen i så fall redan inträffat utan något större rabalder.

I andra texter (som inte finns med i den kristna bibeln) ska apokalypsen föregås av ett antal järtecken. Bland annat att Israels 12 stammar återvänder till Israel (vilket faktiskt hände relativt nyligen, strax efter andra världskriget) och att ett särskilt tempel i Jerusalem (Salomos tempel?) byggs upp igen. Något som inte hänt än. Men om de börjar bygga kanske man för säkerhets skull lite snällt borde be dem låta bli. Trots allt är det dumt att ta onödiga risker 🙂

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i Etymologi, Idéhistoria, konspiration, Mystik, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till The Number of the Beast 2/2

  1. Ping: The Number of the Beast 1/2 « Arkeoblog

  2. Kong skriver:

    Det är inte Undergången som är nära, det är framtiden. Framtiden börjar redan idag.

  3. Ping: The Number of the Beast – Omslaget « Arkeoblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s