Ekonomiekot avvisar världsregering

Igår tipsade jag om ett radioprogram i P1 och det är väl lika bra att fortsätta. Idag rekommenderar jag en lyssning av Ekonomiekot Lördag 30/10. med Assar Lindbeck, professor vid Stockholms Universitet och nestor i internationell ekonomi (samt deltagare vid Bilderbergkonferensen 1984). Ämnet är ”Måste det bli värre innan det blir bättre?”. Det är alltid intressant att lyssna till en som verkligen vet hur saker och ting ligger till. Jag lyfter fram ett par citat från Assar Lindbeck som jag tycker är extra intressanta ur ett konspirationsperspektiv:

Det borde skett större institutionaliserande förändringar än som kommit till stånd under finanskrisen. Då kan man skämta och säga att krisen inte var nog djup för att skaka om politikerna”

”Det stora dilemmat är att vi har ett ekonomiskt system som är globalt, internationellt. Miljöförhållandena är globala, internationella. Men de politiska systemen är i huvudsak baserade på självständiga nationalstater. Det finns en inkonsistens mellan å ena sidan det politiska systemet å andra sidan de ekonomiska och miljömässiga systemen.”

Lite senare fortsätter programmet på samma ämne:

”Det är ett stort problem, det såg vi på Köpenhamnskonferensen. Miljöproblemen är globala men politiken nationell. Ekonomin är global men politiken nationell. Men vi ska inte drömma om att vi kan sätta upp en världsregering idag. Inga nationer vill ge upp möjligheter till att fatta egna beslut. Det skulle ju inte bli någon demokratisk nationalförsamling om man sätter ihop ett världsparlament med folk från de olika…”

– Vad ska man göra istället då?

”-Nej det finns ingen bra lösning. Man får vara pragmatisk och stappla sig fram.”

– G20 möten och..

– ”ja man får hålla på med såna saker och harva sig fram mellan kriserna, det får vi nog räkna med i alla fall de närmaste 100 åren.”

Sedan fortsatte diskussionen om att separera högriskverksamhet från lågriskverksamhet och sätta brandväggar mellan dessa. Idag är de såpass sammankopplade att när en högriskverksamhet drabbas av bekymmer sprider sig dessa bekymmer till lågriskverksamheterna.

Min kommentar blir att Assar Lindbeck, utan att kanske tänka allt för mycket på det, här bekräftar att diskussioner om att sätta upp en världsregering faktiskt pågår men att han personligen inte tycker det är en bra idé eftersom en världsregering inte skulle bli demokratisk. Det går att tänka sig att andra personer inom den internationella västliga eliten bryr sig mindre om detta med demokrati och faktiskt kan tänkas att offra en bit av demokratin i utbyte mot att få en världsregering på plats.

Hegelisk dialektik. Skapa ett problem, förstärk reaktionen och föreslå en lösning.

Det kan vara bra att känna till en metod som ofta används, Hegels dialektik. Den går kortfattat ut på att skapa ett problem, vänta på reaktionen (som kan förstärkas via media) och till sist föreslå en lösning. Metoden syftar till att få allmänheten att acceptera den föreslagna lösningen. I det hypotetiska fallet med en världsregering skulle det kunna gå till som så att finansbranschen triggar en finanskrasch (inte särskilt svårt med dagens volatila ekonomiska system). Sedan sprids panik via massmedia. Till sist föreslås lösningen, en världsregering som löser alla problem. Visserligen blir den inte demokratisk, men det ser förhoppningsvis allmänheten mellan fingrarna med i den rådande paniken.

Håll utkik efter Hegelisk dialektik. Metoden är vanligare än man först kan tro.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Orwellianskt, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s