Tredje gångenistan

Ämnet Afghanistan har sköljt över massmedia i vågor. Den senast vågen triggades av att ytterligare en ung svensk soldat dog på jobbet. Efter varje våg har min egen insikt fördjupats och min inställning till kriget förändrats lite. Men det var inte förrän jag lyssnade på Godmorgon Världen 24:e Oktober som pusselbitarna äntligen började falla på plats. Därför kommer här ytterligare ett blogginlägg med nya insikter.

Försvarshögskolan levererar ärlighet om kriget.

Den intressantaste passagen i programmet börjar c:a 21 minuter in. Först kommer en rad politiker och levererar sina floskler. Vi är i Afghanistan för att göra en insats för freden (sic).  Att ta hem trupperna innebär att svika kvinnor och flickor där (sic). Vårt syfte är att skapa en grund för ett demokratiskt Afghanistan (sic). Och så vidare. Sen kommer det intressanta. Gunnar Åselius, professor vid försvarshögskolan, skingrar dimridåerna. Äntligen ärliga och oförvanskade fakta. Som jag har väntat. Lyssna gärna själv på hela inslaget (klicka på länken ovan och spola fram 21 minuter). Sammanfattning:

Syftet med kriget är varken demokrati, fred eller kvinnors rättigheter i Afghanistan. Dessa syften är visserligen ädla men inget som Sverige i normala fall skulle offra liv för.  Krigets verkliga syfte är att skapa en bild av Sverige som en pålitlig samarbetspartner i en global västlig allians. Att det är så här vet alla här i huset [försvarshögskolan]. Men det är knappast på det sättet politiker väljer att lägga fram det svenska engagemanget. Svenska politiker har svårt att tala öppet om det här med svenska folket eftersom det inte är så Sveriges engagemang i världen historiskt sett har presenterats för folket. Det har framställts som ett osjälviskt bidrag vi har lämnat till världen. Genom att lämna bidrag till stormakter på det här sättet kan Sverige få tjänster tillbaka. Tillträde till internationella konferenser dit Sverige annars inte skulle släppts in. USA har 80.000 soldater i Afghanistan och Sverige har 500. Den här missionens framtid hänger inte på om dessa 500 är där eller inte. Det är som sagt andra skäl som ligger bakom. Afghanistan är också ett bra ställe att vara på eftersom det ger så mycket stridserfarenhet. Den unga generationen av svenska officerare har mer erfarenhet av krig än någon annan generation sen Napoleonkrigen.

Texten ovan är alltså ingen konspiration jag suttit hemma på kammaren och diktat upp. Informationen kommer direkt från försvarshögskolan utan filtrering genom massmedia och utan politisk skönmålning.

Kom ihåg det här nästa gång en politiker ljuger om skälen till att Sverige har soldater i Afghanistan.

Kriget handlar *inte* om:

  • Kvinnors rättigheter.
  • Fred.
  • Demokrati.

Insatsen i Afghanistan handlar *endast* om att:

  • Skapa en bild av Sverige som en pålitlig samarbetspartner i en global västlig allians (detta ger i sin tur Bildt & Co tillfälle att mingla vid internationella konferenser där de annars inte skulle släppts in).
  • Ge svenska officerare stridserfarenhet.

Snicksnacket om kvinnor, fred och demokrati är endast propaganda som används för att sälja kriget till svenska folket.

Gunnar Åselius igen:

Det blir en diskussion ibland i Sverige om huruvida insatsen har förutsättningar att lyckas, om Afghanistans framtid osv. Den diskussionen är inte så meningsfull att föra i Sverige eftersom det svenska inflytandet är så begränsat. Syftet med svenska insatsen är ju ändå bara att soldaterna ska vara där. Ur den här aspekten bör de åka hem när de andra åker hem och inte innan. Så kan man säga.

Svenska politiker har svårt att tala öppet med folket om Afghanistan.

Min åsikt är att det första som behöver göras är att upprätta en ärlig dialog mellan svenska folket och politikerna. Vi har hamnat i en situation där folket länge förts bakom ljuset och ju längre tiden går desto svårare blir det för politikerna att tala om vad de gjort. Men någon gång måste locket av. Sen behövs en rejäl diskussion om vad Sveriges roll egentligen ska vara i världen. Ska Sverige över huvud taget ingå i en ”global västlig allians”? Eller är det kanske bättre att begränsa det internationella engagemanget till ett skandinaviskt eller nordiskt försvarssamarbete? (Jag håller på det sistnämnda). Städa upp liken i garderoben först och se sen till att föra en rak dialog med folket om Sveriges framtida roll. Detta är en fundamental fråga som svenska folket bör få avgöra.

Det är direkt olämpligt om Sveriges utrikespolitik avgörs av en liten elit utan att folket tillfrågas. Med vilken rätt ska Sverige i så fall kunna påstå att man deltar i utrikespolitiska äventyr för att införa ”västerländsk demokrati” i olika länder? Först borde det städas framför egen dörr. Man kan kalla sättet som svenska trupper hamnade i Afghanistan många saker, men demokratiskt är inte ett av dem.

Annonser

Om albertveli

Grävande programmerare.
Det här inlägget postades i konspiration, Orwellianskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tredje gångenistan

  1. albertveli skriver:

    [audio=http://janhammarlund.se/mp3/hem_fran_afghanistan.mp3|titles=Hem fran Afghanistan|artists=Jan Hammarlund]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s